torsdag 28 februari 2013

EU:s rovfiske äntligen på väg att stoppas
Jaa, så ser det i alla fall ut efter förhandlingarna häromdagen i EU om fisket. EU:parlamentet har flyttat fram kraven länge och säger nu stopp för överfiske, kräver kvoter för att bygga upp fiskbestånden och förbud mot att kasta ätbar fisk som man inte vill ha över bord. Kommissionen  har själv kommit fram till att 23 procent av den fisk som tas upp kastas tillbaka eftersom det inte lönar sig att forsla den till land. Ett fruktansvärt slöseri med naturresurer och mat.

Isabella Lövin Mp, har drivit frågan sedan hon kom in i EU-parlamentet
och ska ha stor heder för sina insatser. Men det får inte ta så lång tid...ända fram till 2020 innan reformerna träder i kraft. Otroligt segt. Det var också ett av skälen till att Sverige med Eskil Erlandsson röstade nej till kompromissförslaget. Bra Eskil, det trycker på regeringarna i ministerrådet att skynda på.

Och SKL - Sveriges Kommuner och Landsting - säger Nej till broavgifter - dyrt och orättvist.
Det är vad Anders Knape, ordförande i SKL skriver i en debattartikel i Motala Vadstena Tidning. Vackert. Det stärker oss i Värmdö som ska uppvakta regeringen i frågan.

För övrigt blev det en liten nostalgitripp i går på Karl-Eriks 75 årsfest 
på SPF, Sveriges Pensionärers Riksförbund, där han är ordförande. Massor med folk, god stämning tal,sång och allmänt uppsluppet; Olof Johansson, Pecka Eriksson, Lena Ek, Bo Könberg, Maria, Larsson...Karl-Erik och jag var de två första folkvalda centerpartisterna i EU-parlamentet, först på varsin lista, en Ja-lista och en Nej-lista,  i EU-valet 1995. Vi tyckte olika men arbetade utmärkt tillsammans. Han är en hedersman både på och utanför banan...

Inga kommentarer: