tisdag 26 februari 2013

Italien kan öka på eurokatastrofen - ett oklart politiskt läge är sämsta tänkbara
Det blev som jag och flera befarade. Ett kaosläge i politiken efter italienska valet. Demokraternas Pier Luigi Bersani får sannolikt uppdraget av president Napolitano att bilda regering, men med vilka? Monti  är troligast Men båda dessa får ses som förlorare i valet och Bersanis förslag kan stoppas i senaten där Berlusconi  och högerfalangen tycks få majoritet. Hur valsegraren Bebbe Grillo med sina 26 procent agerar står också skrivet i stjärnorna - hörde du vitsen - med  hans rörelse "Fem stjärnor".

Eurokrisen kan öka om kraven på utträde i valrörelsen sätts i verket
Italien är EU:s tredje största ekonomi. Det är lite annat än Grekland. Om Beppe Grillo driver kravet på att lämna euron, som han sa i valet, kan det bli ett ekonomiskt haveri om en folkomröstning ska hållas i frågan som han lovat. Berlusconi vill gärna hämnas på Tyskland och EU-folket och kan ställa upp på Nej-sidan och lova en ny italiensk valuta och nya friska pengar till italienarna.  Oj,oj...

Ett Allians konvent i juni tre månader före valet - är det verkligen rätt väg för Centern?
Det är frågan. Det blev i alla fall resultatet av Alliansmötet i går i Maramö. Någon gemensam idéplattform som M föreslagit ska vi i alla fall inte ha. Idéprogram låter ju inte så upplyftande...Se upp så vi inte får ännu mer dominerande moderaterer. Och konventet ser ut att hållas precis kring EU-valet, är det så bra....?

För övrigt hade vi ett mycket bra årsmöte i Värmdöcentern i går där vi valde styrelse och ombud till stämmorna och diskuterade motioner om livsbalans, medborgartjänst och avveckling av två kärnkraftverk.

Inga kommentarer: