lördag 9 mars 2013

Jag är för att Turkiet blir medlem i EU -men det krävs, demokrati, yttrandefrihet och en helt annan attityd till kurder och andra minoritetsgrupper i Turkiet.
Och detta kan ta tid - kanske ytterligare 5-10 år. En anledning till att jag  är för är Turkiet som "halvmuslimskt" land som EU-medlem är att de kan skapa relationer med ännu mer muslimska stater i Östeuropa och Afrika.
Men Turkiet måste skapa en demokratisk bas med en ny demokratisk konstitution, en ökad öppenhet och en rättssystem värt namnet. Militärens roll måste också inlemmas inom demokratiska ramar. Turkiet är en nyckelstat för att stoppa blodbadet och lösa krisen i Syrien.

En av de första större beslut jag tog i EU-parlamentet på hösten 1995 var tullunionsavtalet med Turkiet.
Jag röstade Nej främst för Turkiets övergrepp mot kurderna i Östra Turkiet. Ingen rätt att tala sitt eget språk, ingen rätt att öppet diskutera sina egna problem och fängslandet av kurdiska "terrorister". Visst PKK är stämplad av FN och EU som en terroristorganisation men det är inte hela sanningen. Turkiets övergrepp mot kurderna har pågått i årtionden. En process mot ett medlemskap i EU kan äntligen förändra detta.

Mp tar över de bra saker Fp lovat om skolpolitiken men inte genomfört
En sådan är läsa-skriva-räkna-garantin.
"Goda idéer ska förverkligas oavsett vem som först presenterade dem", skriver Gustav Fridolin, Jabar Amin och Agneta Luttrop i dag på DN debatt dn.se/debatt. Det är i sak bra. Fp har inte lyckats. Det är också ett nytt politiskt arbetssätt. Ta över bra saker som andra lovat men misslyckats med. Prioritera läsa, skriva räkna upp till årskurs tre, med extra undervisningstid om det behövs med speciallärare och pedagoger.

För övrigt har jag tränat med skivstången som vanligt på morgonen, åkt skidor någon mil på hårda fält, badat och simmat med Micke, Sonja. Sara och Hanna i Värmdö Simhall och ätit hallon och blåbär med tjejerna.

Inga kommentarer: