torsdag 20 juni 2013

Obama vid Brandenburger Tor i Berlin: Mycket starka ord och önskemål - färre förslag
Det är naturligtvis omöjligt att dela ut konkreta löften till världen i ett enskilt tal där frågor och svårigheter hopar sig. Ändå ett bra tal - i ord, men så bra man kan begära. En" beredskap" att minska kärnvapnen i en uppgörelse med Ryssland med en tredjedel var det mest tydliga. Stöd till hbtq personer, stärkt "kamp" mot klimatförändringarna, ökad "respekt" för invandrare, och "fördubblade ansträngningar" att stänga Guantanamo. Det var ingen tvekan om att Obama menade vad han sa. Jag uppfattade det snarast som att han var irriterad på sig själv för att han inte lyckats bättre.

Kd  griper tag i starkare försvar för att stärka partiet
Vad är motivet - eller lite snällare,viket motiv är starkast - att stärka försvaret eller att stärka partiet.
Det är intrycket av Kd;s plötsliga försvarsintresse. Det behöver inte stå emot varandra. Men riktigt seriöst känns det inte.

Jag kommer att sakna PJ Anders Linder, men är lika nyfiken på Sanna Ryman som chef för ledarredaktionen på SvD.
En genomtänkt socialkonservativ företrädare slutar nu efter 26 år som ledarskribent. Jag är en riktig tidningsfrejk och har läst mycket av hans alster. Håller naturligtvis inte med om allt, men han får mig att tänka.
Nu också i avslutningsledaren. Vi måste se bortom vardagen. Vi som samhällsföreträdare måste ha ett längre perspektiv. Rätt. Vilka är de största utmaningarna. Klimat, energi, miljö, jobb, fred och sammanhållning. Några svar; Modern miljövänlig transportteknik som spårbilar, livsbalans i tillvaron, medborgartjänst i försvar och gemensam sektor för sammanhållningen, avveckling av kärnvapen och kärnkraft.

För övrigt sitter jag nu på Bohus-Malmön med utsikt över Åbyfjärden och har just köpt fyra makrillar från  Henriks mopedflak. Henrik är bara 93 år....

Inga kommentarer: