fredag 28 juni 2013

Välkommen Kroatien, Welcome Croatia, Willkomen... Bien venu, bienvenuto...
Mitt under folkomröstningen om EU i Sverige pågick Balkankriget, eller vad kroaterna kallar självständighetskriget 1991-1995. EU har drivit på i fredsförhandlingarna med Serbien och Bosnien-Herzegovina. Den aggressiva nationalismen har långsamt tonats ner och EU har under tio års förhandlingar tvingat Kroation att samarbeta med de tidigare fienderna och garantera folken minoritetsrättigheter.

Nej, det är inte över - det tar generationer, men det underlättas av Kroatiens ursäkter och EU:s arbete för freden i EUropa.
De 4,4 miljonerna kroater är inte eniga. Många är emot medlemskap. Hur går det med våra jordbruksprodukter som nu stoppas? Hur går det med nationalklenoden, det populära dessertvinet prosek? Turismen, när ryssarna stängs ute med visumtvång? Korruptionen, den svaga ekonomin? Valutan, kona, som är knuten till euron och inte kan devalveras vid en kris? höga underskott? Hög statsskuld? Hög arbetslöhet?. Blir det bättre eller sämre?

Timingen är väl inte den bästa
när Kroatien blir EU-medlem nr 28 och EU-ledarna diskuterar eurokris, bankkris, ungdomsarbetslöshet, Men kroaternas EU-kritik förefaller vara sund och konstruktiv. Man är mest orolig. Välkommen Kroatien och nu kan ni hjälpa till i det fortsatta fredsarbetet på Balken.

För övrigt ska Sonja och jag nu gå till Benke och Gilla och diskutera cykelturen med Hemmestakören.

Inga kommentarer: