söndag 31 mars 2013

Tiden är mest i backen och på Leklandet med Emma, Sara och Hanna. Följer Nordkorea på nät och radio.
Nordkorea vill ha fler kärnvapen, hörs från Kim Jung-un i dag via nordkoreanska statsmedia. Vapenvilan med Sydkorea för 60 år sedan gäller inte längre.Det är  ordkrig som gäller men med farligt innehåll. Minsta provokation från Sydkorea kommer att mötas med kraftfulla motåtgärder. Ordkrig igen. Ingen vet vad det betyder. Svårt att tolka hur långt Nordkorea är berett att gå. Illa nog med den verklighet vi ser och hör. Tycker, som jag sa i går att FN ska kalla in säkerhetsrådet och driva fram en dialog med Nordkoreas ledning.

För övrigt har det blivit backarna i dag och några timmar på Lofsdalens aktitivethus där barnen sprungit omkring i tornhuset, karusellen och bland hoppställningar och rutchbanor. 
I kväll blev det en fin fjällmiddag på Hovärkens restaurang med Hela familjen där grabbarna bjöd. Vackert....men dom har råd bankgossarna.


lördag 30 mars 2013

Nordkoreas hot kan skapa en världskonflikt
Jag undrar verkligen om Nordkoreas ledare Kim Jung-Un vet vad han talar om när han säger "att det är tid att göra upp med den amerikanska imperialismen". Landet har satt sina strategiska långdistansvapen i högsta beredskap, men vad hjälper det om USA känner sig hotade själv eller nödgads att försvara Sydkorea. Det tar inte många timmar att utradera Nordkorea.

Både Ryssland och Kina försöker dämpa spänningarna, men risken för storkonflikt är uppenbar
Om krigshoten blir verklighet och Nordkorea anfaller Sydkorea eller USA - som i verkligheten är samma sak måste Kina reagera på ett eller annat sätt. Ryssland måste också förhålla sig till verkligheten och om inte anfalla så hota och kraftigt reagera med vapenstöd eller annat.

FN borde omedelbart agera med att kalla in säkerhetsrådet och finna former för en dialog med Nordkorea och de länder de angriper.
Men är det inte en overklig situation om Nordkorea går till angrepp utan att själv vara hotat. Det är detta "overkliga" som FN måste stoppa.

För övrigt lever vi livet i backarna i spåren och på fjället med Sonja, Stoffe, Micke, Åsa, Emma, Sara och Hanna. Fortsatt glad Påsk.


fredag 29 mars 2013

Vinster i välfärden blir en huvudfråga i valet - från fler håll, inom S självt, mellan S och V och mellan frågan i sig och Alliansen
"Sätt stopp för vinstuttag i skolan" var rubriken på Brännpunktsartikln i SvD i onsdags av 12 profesorer och vetenskapsmän. Bort med marknadsprofileringen och in med likvärdighet i skolorna. Segregationen i skolorna måste motverkas. Möjligheten att driva skolor med vinst bör stoppas. Den finska modellen kan vara förebild. Lärarnas utbildning måste förbättras och deras status höjas.

Det var ord och inga visor som riktade sig  åt minst tre håll
Det går rätt igenom det Socialdemokratiska partiet som nu efter påsk har kongress där vinster i välfärden är den kanske känsligaste frågan. Löfven är för, ungdomsförbund, LO och många andra är emot. Fel beslut kan bli ödesdigert i valet, tex vid ett ja kan vänstern med Jonas Sjöstedt gå fram ordentligt. För Vänstern är beskedet från forskningen naturligtvis ett plus. Det är inte bara vi i vänstern som tycker så, vi har stöd i forskningen och bland professorerna, kan Jonas säga.. För Alliansen blir det också en svårighet att inte göra någonting alls i frågan om forskningen trycker på och valet domineras av vinstfrågan. Bara försvar håller inte..

Det är för stora skillnader i skolan, säger nu Moderaterna i sitt nya handlingsprogram för skolan.
 Det är viktigt med likvärdighet. Staten måste ta ett större ansvar. Ett första steg kanske i riktningen kritik av vinster....

För övrigt kom Stoffe till stugan i Lofsdalen i går kväll och i dag kommer Micke, Åsa, Emma, Sara och Hanna. Fullt hus.

torsdag 28 mars 2013

Centern:  Sverige ska bli fritt från fossilbränslen i fordon.
Så skrev Annie Lööf i en artikel på DN Debatt samma dag som idéstämman inleddes i Upplands Väsby.
En utmärkt artikel med ett tydligt mål. Utsläppen från transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Förslaget om en sk Bonus-Malus, att en ny bil får en större bonus ju lägre utsläpp bilen har och en motsvarande "malus" avgift om den har större utsläpp än snittet är Bra, bra.

Centern ska driva spårbilar
Men varför skriver inte centern  något om att ersätta bilen eller komplettera den med modern miljövänlig transportteknik som automatteknik, spårbilar, annan light rail, trådbussar och elbussar? Centern ska vara det parti som satsar på spårbilar. Börja med att backa upp de 15-20 kommuner som gjort förstudier om spårbilar och vill sätta igång, ofta med centerpartister som drivande.

Obegripligt att inte någon av de fyra partiernas kommunikatörer har förstått att det måste komma förslag från Framtidskommissionen och inte bara beskrivningar
Det sa jag i går och det sa många forskare och media också. Det är "illa använd tid och energi" skriver SvD..att inte ta initiativet i debatten. I stället för en nytändning bekräftar bara Framtidskommissionen att "..Alliansen har svårt att komma loss". Vilken fantastisk framtidsdebatt vi skulle kunna få i valet under ledning av Centerpartiet med det  nya framtidsprogrammet.

För övrigt lyser solen som vanligt i Lofsdalen med 12-15 grader i natt, varmare på dagen och gott om snö. Kan det bli bättre...?

onsdag 27 mars 2013

Framtidskommissionen - Hur ska framtidens Sverige se ut? - vilka problem och utmaningar måste vi lösa? 
Mycket positivt naturligtvis att ta fram ett underlag till vilka frågor, utmaningar, problem Sverige måste lösa för att klar framtiden. Kommissionens syfte har varit att identifiera utmaningar så att vi kan rusta Sverige för framtiden. Det är också viktiga och riktiga områden kommissionen valt som hållbar tillväxt, fler äldre, integration, demokrati jämställdhet och sammanhållning. Hållbarhet ska också vara ekonomisk, ekologisk och social. Utmärkt. Bra att arbetstiden förlängs eller bättre, att människor ska ha rätt att arbeta så länge de vill.

Eller ännu bättre  så mycket och så lite människorna själva vill under livstiden;
mycket direkt efter studierna, mindre när man får barn, mer igen i medelåldern och så mycket och så länge man vill på äldre dar - Livsbalans.
Och här ser jag några formuleringar åt det hållet i gårdagens SvD svd.brannpunkt. Där säger man att "..arbetslinjen är central men där det samtidigt finns tid och utrymme för familjeliv och relationer". Det handlar om att öka livsglädjen, stärka jämställdheten och sammanhållningen i samhället t.ex mellan äldre och yngre och mellan svenskar och invandrare.

Men varför inga förslag?
Detta är slutrapporten skriver partiledarna i SvD. Betyder det att det inte kommer några förslag? Det måste komma en sådan fortsättning, som innehåller svar på frågorna om nya mått på välfärd, tillväxt och långsiktig hållbarhet som klimatet. Vi väntar.

Nu blir det fram med löparskidorna igen och upp mot Hovärken

tisdag 26 mars 2013

Camerons hårdare tag mot invandrare - en politisk själbevarelsedrift mot UKIP
De hårdare tag mot invandrare som Storbritanniens premiärminister David Cameron nu föreslår är mer riktade för att han ska kunna behålla makten i Storbritannien än mot invandrare. Det EU-kritiska och invandrarfientliga partiet UKIP, United Kingdoms Independent Party hotar hans maktställning. När partiet i veckan blev näst största parti i ett fyllnadsval blev det uppenbart att  UKIP är ett direkt hot mot Cameron. Tragiskt bara att det är invandrarna som ska ställas i skottgluggen. Det är ju inte deras fel. Euro- och finanskrisen ökar motsättningarna i EU.

Förbudet mot att få ledigt för barn i skolan skapar problem för företag och turism i glesbygden - Lofsdalen är ett exempel med mycket ojämna besök.
När jag talar med folk som hyr ut skidor och säljer liftkort frågar jag naturligtvis hur det "går med affärerna".
Om inte de tokiga besluten om att inte få ledigt i skolan någon vecka fanns skulle det gå bra, men nu går det dåligt. Det är proppfullt med folk i liftar och backar under sportlov och påsk men däremellan är det dött i backarna och det är tråkigt både för de som jobbar här och för Lofsdalen som turistort, och för barnen.
Låt barnen få vara lediga med föräldrarna även utanför sportloven på eget ansvar att läsa in det som missats.

För övrigt blir det nu lite after ski i baren.... 

måndag 25 mars 2013

Centerns framtidsstämma: Centerstämman har överraskat omvärlden och tagit fram Världens bästa idéprogram för en hållbar framtid.
Alla stolligheter om månggifte mm - jag är innerligt trött på att räkna upp dem - är borta eller omskrivna. Programmmet har knappast någon likhet med Programgruppens ursprungsförslag. Det är glömt och gömt.Först körde partiledningen över gruppens 7-8 stolligheter. Sedan bekräftades det av Centerstämman i Upplands Väsby som ytterligare prioriterade de områden där programgruppen var svag som miljö, klimat, decentralisering, rättvisa, hållbarhet, avskaffad kärnkraft som inte ens fanns me i programgruppens förslag.

Två frågor är jag mindre nöjd med
Det är att "federalistiska principer" skrivits in i programmet, vilket ingen förstår och som är hopplöst att förklara. De som försökte på stämman krånglade bara till det ännu mer.Det andra var att "utreda" decentraliserade skattebaser som förlorade med 19 röster. Det ökar avståndet till Jämtland och andra Norrlandslän och försvårar att återta tappat stöd i norra Sverige från förra valet.

Centern har en vision om att avveckla kärnkraften: Låter det kraftfullt frågade jag stämman.. Låter det kraftfullt. Nej... blev svaret
Men i voteringen förlorade mitt och flera andras förslag "att kärnkraften ska avvecklas" mot denna kraftlösa önskan, förhoppning eller tro. Jag vet att många "gamla" centerpartister blev besvikna och att många "gamla" centerväljare som tropp på oss nu tröttnat...Oproffsigt av partiledningen att inte backa upp mitt och andras förslag och slippa denna uppförsbacke som vi kommer att få höra i valet...om vi inte ändrar det på partistämman i Karlstad...

För övrigt hälsar jag nu från ett vackert Lofsdalen där vi åkt i backarna hela dagen i strålande sol 

söndag 24 mars 2013

En aktiv centerstämma men två mindre bra beslut kommer att skapa problem
Det ena var frågan om återkoppling av vinster till vattenkraftskommunerna. Efter lång diskussion blev det till slut votering som slutade med att frågan om decentraliserade skattebaser som ett eventuellt styrmedel för regionalpolitken röstades bort.. Det skapade stor frustration och besvikelse i Norrlandskommunerna. Det kan få följder för centern som parti om motsättningarna mellan nord och syd ökar med ett norrlandsparti som slutgiltigt resultat.

Det andra var kärnkraften där en oproffsig och politiskt okänslig partistyrelse bidrog till ett beslut som säger att Centerpartiets vision är ett samhälle utan kärnkraft. Vilken kraftfullt besked...
Där hade  jag och flera andra yrkat att formuleringen "Sverige ska...inom mindre än en generation bli ett samhälle med hundra procent förnybar energi helt fritt från fossil energi, skulle följas av "och kärnkraft".Så blev de inte. Det röstades ner med siffrorna 231 mot 226 och 7 som avstod.

Omedelbart lade media ut rubriker som "Centern delad om avvecklingen av kärnkraften"
på nätet. Mycket oproffsigt av partiledningen att inte förstå detta och den mycket negativa opinionseffekten det fick för centern. Det kan bli stor ballast i valrörelsen.

För övrigt ska vi nu försöka få igenom en formulering om satsning på modern miljövänlig transportteknik på stämman i morgon där vi ska exemplifiera det med spårbilar, BRT, trådbussar och elbussar.

lördag 23 mars 2013

Annie inleder idéstämman med ett idétal
Nu är vi på extrastämman om idéprogrammet i Upplands Väsby. Annie inleder med  "Tron på hela Sveriges möjligheter. Företagaren skapar jobben, inte politikerna. Centern är det enda parti som haft tre kvinnliga ordförande, Karin Söder, Maud Olofsson och Annie Lööf.
Välkommen till Sverige, sa Annie. Varje människan är en tillgång. Grön tillväxt - hållbarhet en frihetsfråga. Vi ser hela landet

Vi vill införa det franska systemet -Bonus Malus
Det betyder att lägga låga avgifter på miljöbilar och höga avgifter för bilar med höga utsläpp.Detta för att minska utsläppen av växthusgaser. Ett utmärkt förslag från Centern.

Det var en dag med kommittemöten. I morgon blir det plenum om kommitteförslagen som i hög grad verkar gå på partistyrelsens linje om hållbarhet, välfärd, miljö.På EU-området föreslog den kommitte jag själv deltog i, på mitt förslag, att frågor också ska kunna föras ned från EU-nivå till nationell nivå. Vackert.

För övrigt har jag nu tagit en pilsner och kommit upp på rummet i det vackra Scandic Infra City hotell i Upplands Väsby.

fredag 22 mars 2013

Nu åker jag in till TV4och debatterar idéprogrammet och framtidsstämman med Fredrick Federley
och sedan blir det bussen upp till Upplands Väsby. Läger ut pressinfo en gång till nedan.


Pressinfo inför C-stämman i Upplands Väsby
Hans Lindqvist, Värmdö
ombud, fd EU-parlamentariker
070/ 5485819

Glöm och göm tokigheterna - nu tar vi ett hållbart idéprogram

 -Det här blir en av de viktigaste stämmorna jag varit på sedan den första 1973.
Det  säger Hans Lindqvist, ombud från Värmdö inför Centerns extrastämma om Idéprogrammet i Upplands Väsby.

 -Jag satte gröten i halsen när jag läste de 6-7 tokigheterna i idéprogrammet i Jul; månggifte, avskaffad arvrätt, bortagen skolplikt...  
-Vad kom det här ifrån? Vad fanns det för folkligt tryck för månggifte? Eller skulle vi skapa det i valrörelsen? 
Centerrörelsens medlemmar och kretsar reagerade som jag...

-Partiledningen har lyssnat och gått till reträtt. En reträtt i veckan fram till kommundagarna i början på februari, då " den lilla staten" också togs bort. De ogenomtänkta förslagen  är borta eller omskrivna.

-Åsikter är som spikar, sa Voltaire. Lätta att slå i men svåra att dra ut. Nu har vi dragit ut dom. Nu ska vi gömma dom och glömma dom.

-Den gröna centerprofilen har stärkts. Jobb, miljö, hållbarhet, decentralisering, landsbygd, rättvisa och solidaritet har lyfts fram. Rätt prioriteringar på rätt ställe. Medlemmar och väljare känner igen sig.
- Men, en hållbar framtid kräver att vi tydligt skriver in att kärnkraften ska avvecklas.
Det talas också bara om att kunna flytta upp frågor på EU-nivå i programmet.
-Frågor ska också kunna flyttas tillbaka från EU till nationell nivå, tex frågor om vargstammen.

-Det finns säkert dom som räknat ut oss, men då känner man inte centerrörelsen.
-Nu, ska vi överraska omvärlden med att ta fram ett riktigt bra idéprogram för en hållbar framtid.

Mail:Hans.lindqvist@centerpartiet.se
Blogg: www.hemmestahasse.blogspot.com




torsdag 21 mars 2013

Först ett guldavtal till Glashusets ägare fastighetsbolaget Atrium, Ljungberg  där de själva får bestämma över husbygget framför Glashuset plus att Atrium slipper betala tomträttsavgälden på 10 milj kronor per år i åtta år och sedan - överklagande av Slussendomen.

Att det varit något i görningen har vi som förordat för Plan B förstått länge. Frågan om överklagandet har skjutits fram gång på gång i kommunstyrelsen i Stockholm och nu har vi fått svaret. Staden ger Glashuset pengar och billiga och säkra byggrätter där de själva kan bestämma om och i så fall vad de vill bygga framför Glashuset. Det är att köpa sig fri med skattebetalarnas pengar bara för att få igenom Slussenplanen.
Följ Thomas Rudins (S) förslag och utred Plan B i väntan på utslaget av överklagandet. Det är inte alls säkert att mark-och miljööverdomstolen godkänner den stoppade planen med den nya uppgörelsen.



Pressinfo inför C-stämman i Upplands Väsby
Hans Lindqvist, Värmdö
ombud, fd EU-parlamentariker
070/ 5485819

Glöm och göm tokigheterna - nu tar vi ett hållbart idéprogram

 -Det här blir en av de viktigaste stämmorna jag varit på sedan den första 1973.
Det  säger Hans Lindqvist, ombud från Värmdö inför Centerns extrastämma om Idéprogrammet i Upplands Väsby.

 -Jag satte gröten i halsen när jag läste de 6-7 tokigheterna i idéprogrammet i Jul; månggifte, avskaffad arvsrätt, borttagen skolplikt...  
-Vad kom det här ifrån? Vad fanns det för folkligt tryck för månggifte? Eller skulle vi skapa det i valrörelsen? 
Centerrörelsens medlemmar och kretsar reagerade som jag...

-Partiledningen har lyssnat och gått till reträtt. En reträtt i veckan fram till kommundagarna i början på februari, då " den lilla staten" också togs bort. De ogenomtänkta förslagen  är borta eller omskrivna.

-Åsikter är som spikar, sa Voltaire. Lätta att slå i men svåra att dra ut. Nu har vi dragit ut dom. Nu ska vi gömma dom och glömma dom.

-Den gröna centerprofilen har stärkts. Jobb, miljö, hållbarhet, decentralisering, landsbygd, rättvisa och solidaritet har lyfts fram. Rätt prioriteringar på rätt ställe. Medlemmar och väljare känner igen sig.

- Men, en hållbar framtid kräver att vi tydligt skriver in att kärnkraften ska avvecklas.
Det talas också bara om att kunna flytta upp frågor på EU-nivå i programmet.
-Frågor ska också kunna flyttas tillbaka från EU till nationell nivå, tex frågor om vargstammen.

-Det finns säkert dom som räknat ut oss, men då känner man inte centerrörelsen.
-Nu, ska vi överraska omvärlden med att ta fram ett riktigt bra idéprogram för en hållbar framtid.

Mail:Hans.lindqvist@centerpartiet.se
Blogg: www.hemmestahasse.blogspot.com




onsdag 20 mars 2013

Tolkarna ska kunna få asyl i Sverige: Allt annat vore ovärdigt och omänsksligt
Det säger jag, men det säger också vår  i tjänst återtvändande ÖB Sverker Göranson i dagens DN  dn.se/nyheter. Säga vad man vill men han är inte rädd för tydliga besked...en veckas försvarsförmåga  och nu...
Det är rakryggat av ÖB och det är ett ansvar Sverige har att ta hand om de tolkar som hjälpt oss under kriget i Afghanistan."Det måste finnas en grad av medmänsklighet", säger han. Om nu varje asylärende måste prövas individuellt enligt lagen, så gör det då. Så många personer handlar det inte om. Solidaritet, ansvar,medmänsklighet.

Billströms uttalanden stärker bara Sverigedemokraterna - Bra att Reinfeldt ryter till, men räcker det?
Det är många olyckliga uttalanden som kommit ur munnen från vår migrationsminister Tobias Billström den senaste tiden.. Först var det en moderat arbetsgrupp som skulle se över "volymerna" på asyl och anhöriginvandring,utan att det fanns något sådant uppdrag. Sedan talade han emot att papperslösa skulle få gå i gymnasiet. Antingen var han emot eller så visste han inte att regeringen just tagit ett beslut att papperslösa ska få gå på gymnasiet. Båda svaren är väl redan över gränsen...Sedan blev det "blonda och blåögda" svenskar som jämfördes med invandrare... också det redan över gränsen.

Billström måste nu "återvinna förtroendet", säger Reinfeldt.
Ska man "återvinna förtroendet" betyder ju det att man tappat det och då är man väl redan under gränsen...

För övrigt ska jag snart in till ett extra möte med regionala Skärgårdsrådet för att diskutera sjötrafikupphandlingen, igen....

tisdag 19 mars 2013

30 miljarder kronor fattas för kärnkraftens livsfarliga avfallshantering och kostnaderna bara stiger
Det är inget högvilt diskussionsämne men det är vad Strålsäkerhetsmyndigheten själva kommit fram till. Kostnaderna stiger också kraftigt år från år. Bara sedan 2008 har de återstående kostnaderna ökat med 38 procent och de totala kostnaderna för avfallshanteringen i Sverige bedöms ligga kring 110 miljarder kronor.
Det är ofantliga summor som det aldrig talas om när förslag dyker upp från Vattenfall om ny kärnkraft. Vad kan vi få för 110 miljarder?

Bra möte med ombuden inför C-stämman om idéprogrammet i Upplands Väsby - Det får inte finnas formuleringar som påminner om idéprogramgruppens men nu borttagna dumheter 
Det handlar om formuleringar i texten som talar om att kunskapsinlärning inte har något med klassrum att göra(min fria översättning) som påminner om förslaget om avskaffad skolplikt. Att Sverige ska styras utifrån federalismens principer är en annan, som inte människor förstår och inte vi heller..Förslag som ständigt måste förklaras är bara belastningar. Vi var också överens om att en tydlig skrivning ska läggas till om att kärnkraften ska avvecklas.

Var det inte Voltaire som sa att åsikter är som spikar. Lätta att slå i en svåra att dra ur.
 Nu har vi dragit ur de provocerande förslagen från idéarbetsgruppen. Nu ska vi gömma dem och glömma dem, verkar vara den samlade uppfattningen. Centerrörelsen kommer att överraska omvärlden med att ta fram ett riktigt bra förslag om en hållbar framtid.

För övrigt ska jag nu in till landstingsmöte där många frågor har ställts från oppositionen om sjötrafikupphandlingen, där vi i centern har sagt, senast i ett möte i går, att blir den inte bra får vi riva upp den och börja om.

måndag 18 mars 2013

Cypern kan bli droppen... - en oerhört ingripande åtgärd av EU att konfiskera pengar från vanliga medborgare för att euron inte fungerar.
Så ser det ut och som vanligt är det vanliga människor som drabbas. En konfiskering på upp till tio procent på sparpengar på banken. Pengar som motsvarar konfiskeringen är frysta. Löftet om att hålla bankgarantin har brutits. Vad gör nu sparare i andra krisländer? Vilka följder får det? Tala om ökade slitningar mellan nord och Syd. Tyskland...och

Håll uppgörelsen mellan regeringen och Mp om skola, även gymnasium för papperslösa
Det är inte de papperslösas fel att de söker sig till trygghet och säkerhet. Det är ju en uppskattning av Sverige de visar. Vem skulle inte försöka sätta sig i säkerhet om man hotas till livet....? Men visst blir det en underlig situation. Du har inte rätt att vistas här men du har rätt att gå i skola här. Kanske skulle vi kunna ge någon form av tillfälligt uppehållstillstånd - tut, till skillnad från put- permanent uppehållstillstånd. Det kunde ha varit du....

Fp tar över den plattare skatten från centern...
Det är i alla fall vad Christer Nylander, ordförande i Fp:s programkommitte skriver i dag på dn.se/debatt. En allmän obligatorisk a-kassa är bra. Allt handlar om jobb och skola, men inte ett ord om miljö,klimat,energi, socialt ansvar och världen utanför Sverige.

För övrigt ska jag nu in till möte med SL:s och WÅAB:s VD Anders Lindström om sjötrafikupphandlingen. Han har en del att förklara.

söndag 17 mars 2013

EU-valet blir EU- och eurokritiskt - i Tysklandväxer eurokritiken
Det är en tydlig inriktning av debatten just nu i EUropa. I Tyskland bildades häromdagen ett nytt eurokritiskt parti Alternative fur Deutschland, eller AfD. Partiet kräver att euron upplöses, dvs inte bara att Tyskland lämnar euron. 26 procent av tyskarna säger sig beredda att rösta på partiet. Tyskarna vill inte betala till länder som missköter sig i EU längre, nu handlar det om Cypern.
Euron har delat, splittrat, försvagat och fattiggjort stora delar av Europa. De vanliga människorna får betala. En tragisk verklighet som ingen Europée borde behöva se.

Bra att Eskil byter fot om urprungsmärkning men varför har han tvekat så länge?
I lördagsintervjun i går kom det nya glädjande beskedet från Eskil Erlandsson. Han är nu för obligatorisk ursprungsmärkning av kött. Bättre sent än...

Alliansen ligger tio procent under de rödgröna i dagens SIFO och centern ligger fortfarande under fyraprocentsspärren.
Varför s gått upp 3,7 procent är det ingen som begriper, inte varför M minskat heller. Varför Alliansen minskat är lättare att förstå efter det hårt kritiserade och helt onödiga korvgrillningsmötet i Maramö. Men nu ska vi gömma och glömma tokigheterna i idéprogrammet på extrastämman i Upplands-Wäsby.

Fullsatt Z-sal på ABF kritiserade Nya Slussen och lyfte fram Plan B
Ja, jag deltog i debatten i går tillsammans med Rickard Murray, oppositionsborgarrådet Thomas Rudin och Lennart Klaesson och Tor Edsjö från Plan B. Jag har varit på många debatter där om almar, kärnkraft och EU men aldrig i en fullsatt Z-sal. Så idiotiskt, sa Greta. 8 miljarder, kronor, 8 år byggtid och 8 motorvägsfiler ner till Gamla stan. Att det finns så många 08-ttor....

För övrigt blir det nu skidor igen i vårsolen ut mot lägdorna förbi Hemmesta gård

lördag 16 mars 2013

Moderaterna: Ekonomin främst med arbetslinjen - välfärden det nya inslaget
Det är svårt att säga emot. Inga stora förändringar. Värnskatten avskaffas inte. Det är helt av politiska skäl.
Att avskaffa den skulle ge S en massa ideologiska gratispoäng. Ingen avreglering av arbetsrätten, heller, av samma skäl. Nej till obligatorisk a-kassa från M är svårare att förstå politiskt. Det skulle gynna Alliansen och moderaterna om S tvingades argumentera för ett Nej till obligatorium.. Fler jobbskatteavdrag tycker jag har passerat bäst före datum.

Ombytta roller från S som "säger Nej" till att ge alla som söker arbete rätt till a-kassa.
Underligt kan man tycka från Socialdemokratin på ett förslag från Alliansen. Vem är vänster och höger? Vem står för solidaritet och sammanhållning? Vem är emot? Nej, det får inte bli någon medborgarlön, skriver tre socialdemokrater i går på svd.se/brannpunkt. Men jag tror alla vill jobba. Ofarligt alltså.

Centern: Entreprenörskap bör vara obligatoriskt ämne från t.ex 6:an i skolan. Tysklands lyckade 
jobb/praktik/utbildning på företagen är verkligen något att ta över som Annie också visat intresse för.
Arbetsförmedlingens och Företagarnas gemensamma initiativ om "jobbsökarna" är ett annat utmärkt initiativ. En arbetsförmedlare placeras på sex av Företagarnas regionala kontor och arbetar för nya jobb tillsammans med företagen. Här ska Centerpartisten och Företagarnas Vd Elisabeth Thand Ringqvist ha en stjärna i himlen. Häng på med fler sådana initiativ. Ut med arbetsförmedlarna i "verkligheten".

För övrigt åker jag nu in till debatten om Slussen och Plan B, samtidigt som jag ser att oppositionsborgarrådet Thomas Rudin ( S ) i dn.se/stockholm driver på om Plan B och kräver att den utreds.


fredag 15 mars 2013


Slussen Plan B- bästa trafiklösningen för Nacka och Värmdö
Vi som bor i Nacka-Värmdö är helt beroende av att få bra kommunikationer in till staden. Det förslag som ligger om en stor bussterminal i Katarinaberget skulle innebära en försämring för oss 30-40.000 dagliga trafikanter.  Under 4-6 år ska tusentals sprängsten forslas bort ur berget med 3-400 lastbilar per vecka. Det betyder ökad buller, ökade trafikproblem under byggtiden och ökade partikelutstäpp.
En bussterminal insprängd i berget är en hög säkerhetsrisk vid t.ex en brand, när det bara finns en in- och utfart och ingen genomfart. Vi Värmdöbor kommer att få 2-400 meter längre gångväg till T-banan och stadsbussarna med 5-10 minuters längre restid för varje resa med stort beroende av hissar och långa  rulltrappor.
Den totala byggtiden för hela nya Slussen beräknas till 8 år till en kostnad av lika många miljarder kronor. Trafikproblemen blir stora där mycket trafik kommer att få åka runt Slussen. Det blir inte mindre trångt och krångligt av att upprustning och nybyggen ska ske samtidigt av Stadsgården, Danvikstull  Skurubron och T-bana till Nacka.
Plan B innebär att man inte ändrar detaljplanen utan bygger en ny modern, uppfräschad bussterminal på samma plats som i dag.  Det tar hälften så lång tid att bygga, eller 4 år, kostar häften så mycket eller 4 miljarder och blir dubbelt så bra.

Slussen Plan B diskuteras  nu på många ställen
Själv ska jag på en debatt på ABF-huset nu på lördag den 16.3 kl 12.30, där förslaget presenteras och diskuteras. På nvp.se eller i tidningen kommer en artikel från Värmdöcentern om att stödja Plan B. Den 26.3 har Värmdöcentern en utställning och ett seminarium om Plan B i Folkets Hus i Gustavsberg. Annons finns i NVP.

För övrigt var Sonja och jag och tittade på Kings of tennis i går på Waterfront där Edberg slog Magnus Larsson och Mc Enroe och Leconte spelade en mycket bra match med mycket skoj.
I dag är vi barnvakter när dagis har stängt och Sara och Hanna är hos oss.








torsdag 14 mars 2013

2000 år med Påven: Allt är lika - nästan - Argentina och latinamerika är ett framsteg
Jesuitorden vet jag inte. Det som kännetecknar den katolska kyrkan, och är gemensamt för religioner i hela världen är konservatismen. Människokärleken är stark men traditionen gör den gammal som i fråga om aborter, enkönade äktenskap och kvinnliga präster. Men kanske om tusen år...

Sluta med polisjakten på papperslösa - gör upp med MP om att vidga "särskilt ömmande omständigheter".
Det vore en stor förlust för Alliansen och för Sverige som öppet  land om Mp tvingades hoppa av samarbetet om migrationspolitiken. Brott är brott men med olika digniteter. Sluta jaga papperslösa. Låt polisen ägna sig åt de större brotten. Hellre fria än fälla är en god regel också vid avvisning.

Och börja ingen polisjakt på rökare - Nej, till rökförbud
Informera mer om riskerna, tidigt i skolan, höj tobaksskatten, ingen reklam. Eget ansvar. Men inget rökförbud.  Jag tar mig en cigarr på Valborg, och en pipa eller två ibland, när jag är med fiskekompisarna. Det tänker jag fortsätta med. Men tänk om det kommer en polis och hämtar mig vid Storbäcken mot Övre Vattensjön....? Jag kan se rubriken "Politiker fast för piprökning i Anaris"....

För övrigt ska jag nu förbereda en debatt på lördag på ABF-huset om Slussen och det bättre alterntivet Plan B



onsdag 13 mars 2013

Dåligt: att antalet uppklarade brott minskar - 16,9, 16,3, 14,8 procent av alla brott trots fler poliser
Nej, det är inte godkänt. Bedrägeri- och våldsbrott är svårast att klara upp. Här måste vara något systemfel med vad poliserna gör eftersom anslagen under samma år i miljarder ökat 19,1, 19,7,20,1

Bra:att allt mer pengar gömda i utlandet kommer tillbaka, förra året 800 milj kr.
Ja, vackert. Och allt genom Skatteverkets granskningskampanj. Gömda pengar har hittats i 144 länder....
En stor stjärna i himlen. dn.se/nyheter

Nya EU-länder?: Katalonien, Flandern, Skottland, Wales, Korsika, Galicien, Baskien, Sydtyrolen, Alsace, Kosovo...
Så ser en del av den regionala frihetskampen ut i EU. Närmast självständighet ligger Skottland, Flandern och Katalonien. Men vad gör EU? Den officiella linjen från tjänstemännen i Kommissionen är: aldrig i livet. De nya länderna ska inte automatiskt bli medlemmar i EU även om de nu är det...De måste ansöka på nytt och då förstår ju alla vad Storbritannien, Belgien och Spanien kommer att säga...
Och vad är orsaken. Missnöje med EU men framför allt, missnöje i det egna landet med ökade ekonomiska problem och fattigdom. Euron, EU-centraliseringen, arbetslösheten....svd.se/europa

För övrigt hade jag en heldag i går om de väldiga satsningar som Alliansen nu gör i landstinget och regionen på sjukvården och trafiken; Nya Karolinska Sjukhuset, Framtidens Hälso och sjukvård, SÖS, Danderyds, St Göran, nya vårdcentraler, närakuter och trafiken: Roslagsbanan, ev T-bana till Täby, T-bana till Nacka, Citybanan, T-bana till Hagastaden, som centern driver...Aldrig tidigare har vi sett sådan satsning på att förbättra för medborgarna i Stockholmsregionen....

tisdag 12 mars 2013

Ekonomiska kriser som euron i EU skapar fattigdom, tiggeri och människor som söker en framtid i andra länder
Över en miljon svenskar emigrerade till Amerika mellan 1850 och 1930. Fattigdom, tryckande religion, brist på jobb. Nu har vi en ekonomisk kris i EUropa. Den har hängt i sedan den amerikanska fastighetskrisen 2008 och förvärrats av euron som inte är en optimal valuta eftersom länderna i Europa är så olika. EU-krisen är förstås inte bara eurons fel. Det handlar om årtionden av växande skulder, ointresse av att göra något åt det, korruption och svaga regeringar. Men euron har försvårat att lösa problemen, eftersom alla euroländer har gemensam penningpolitik och samma ränta hur olika ekonominera än utvecklas.

Det har skapat den kris vi har i dag.
Fattiga människor, utan jobb och framtid söker sig bort, precis som vi gjorde. Det är alltså ekonomin, sysselsättningen och jobben som är förutsättningen för en god utveckling. Men när det krisar  måste vi uppehålla rätten till fri rörlighet för människor att skaffa sig ett nytt liv. Den fria rörligheten i Sverige gäller  tre månader. Efter den tiden krävs arbete eller studier för att få uppehållstillstånd. Den fria rörligheten ska vi slå vakt om. Det är något helt annat än fri invandring.

Centerns sjukvårdspolitik i landstinget - patientmakt
Ja, det säger mycket. Vi måste ha beredskap för vårdkriser, som influenser. Det ska finnas en krisplan vid varje sjukhus och en vårdplatsreserv. Tillgänglighet och bemötande i vården måste bli bättre, som telefonsamtal med alla knapptryckningar när man ringer en vårcentral, svårt för fuktionshindrade t.ex. Närakuter i varje kommun med kvällsöppet. Det var några frågor vi diskuterade i sjukvårdsgruppeni går

För övrigt ska jag u just in till ett studiebesök på Södersjukhuset och diskutera sådana frågor.

måndag 11 mars 2013

Turkiet kan bygga broar till Afrika och Mellanöstern - men måste bygga hemma först
Så ser verkligheten ut för Turkiet och ansökan om medlemskap i EU. Det är uteslutet med den brist på demokrati ,yttrandefrihet och mänskliga rättigheter som finns i dagens Turkiet att bara tänka sig EU- medlemskap. Turkiet är det land i världen som har flest journalister i sina fängelser för handlingar de begått under i sitt jobb. Enligt egna turkiska uppgifter kan 5000 journalister vara föremål för rättslig utredning. Har man som journalist kontakt med kurder "står man på deras sida". Ämnen som är farliga för regimen är också farliga för journalister. Turkiet måste bygga demokratin hemma först...

Percy Barnevik imponerar - Hand in Hand har skapat 930 000 företag i Indien
Det är svårt att ta till sig siffrorna. Vissa tider startas 1000 företag varje dag...! Percy Barneviks arbete för att skapa Jobb i Världen är imponerande. Det är inte anställningar som ger flest jobb, det är företag och nya företagare. De enda Percy B anställer är ledare som kan engagera personer att bli entreprenörer och småföretagare.
Och jobb behövs. I vissa fattiga regioner i Afrika och Asien råder 50 procents arbetslöshet. Och ta EUropa och ungdomsarbetslösheten. I Spanien är det 56 procent i Grekland 54 procent, i Portugal, Frankrike, på Irland. I Sverige är det 26 procent. SIDA måste minska bidragen och öronmärka sitt bistånd till jobb, skriver PB på dn.se/debatt i dag.

I Sverige skulle jag föreslå att regeringen lägger in entreprenörsutbildning som ett ämne i skolan. Ett initiativ från Centern?

För övrigt blir det lite inre tjänst i dag och möte med Centerns arbetsgupp för NKS, Nya Karolinska Sjukhuset och senare hela sjukvårdsgruppen.

söndag 10 mars 2013

Internationella kvinnodagen - varför så långsamt i Sverige och varför totalt stillastående i Jemen?
Allting är relativ, sa Albert Einstein. Vi berömmer oss gärna för att ha kommit långt i Sverige med jämlikhet och jämställdhet. Och det har vi.Ta två relativa jämförelser; tiden och andra länder. Jämfört med för några hundra år sedan är det en stor framgång, men löneskillnaderna... Jämfört med Jemen likaså. För tvåhundra år sedan var kvinnan en del av mannen, utan att kunna ta ett arbete, äga, rösta och medverka i beslutsfattande.

Så är det i Jemen i dag.
Majoriteten av kvinnorna syns knappast, både fysiskt och bokstavligt,bakom ansiktsmasken och där männen för hennes talan. Närmast otroligt är att behövs läsa svd.se att om en kvinna blir sjuk måste mannen ge sitt tillstånd att besöka läkaren...Medeltid, nej förhistorisk tid.

UKIP - Storbritanniens Sverigedemokrater påverkar hela EU-samarbetet och EU-valet
Storbritanniens premiärminister David Cameron har problem med relationen till EU efter sitt uttalande om framtida folkomröstning om EU om Unionen fortätter på den överstatliga vägen. Men de största problemen har han med de som i hans eget land driver på för ett stopp för den politiken och ett utträde ur EU, som hans egna EU-kritiker i Torypartiet och uppstickarpartiet UKIP. United Kingdoms Independent Party.
UKIP vill som Sd stoppa invandringen och gå ur EU. I ett fyllnadsval till valkretsen Eastleigh fick UNIP 27,8 procent....

Nej till integrationsminister, föreslår S? Nej till förslaget säger jag
Vi ska inte ha någon integrationsminister. Integration ska genomsyra alla politikområden. Då ska vi inte ha någon miljöminister, landsbygdsminister, energiminister, arbetsmarknadsminister, finansminister....heller?Eller?

För övrigt tar nu Sonja och jag skidorna och åker ut på lägdorna mot Hemmesta gård och Nora. Värmdö är fantastiskt.


lördag 9 mars 2013

Jag är för att Turkiet blir medlem i EU -men det krävs, demokrati, yttrandefrihet och en helt annan attityd till kurder och andra minoritetsgrupper i Turkiet.
Och detta kan ta tid - kanske ytterligare 5-10 år. En anledning till att jag  är för är Turkiet som "halvmuslimskt" land som EU-medlem är att de kan skapa relationer med ännu mer muslimska stater i Östeuropa och Afrika.
Men Turkiet måste skapa en demokratisk bas med en ny demokratisk konstitution, en ökad öppenhet och en rättssystem värt namnet. Militärens roll måste också inlemmas inom demokratiska ramar. Turkiet är en nyckelstat för att stoppa blodbadet och lösa krisen i Syrien.

En av de första större beslut jag tog i EU-parlamentet på hösten 1995 var tullunionsavtalet med Turkiet.
Jag röstade Nej främst för Turkiets övergrepp mot kurderna i Östra Turkiet. Ingen rätt att tala sitt eget språk, ingen rätt att öppet diskutera sina egna problem och fängslandet av kurdiska "terrorister". Visst PKK är stämplad av FN och EU som en terroristorganisation men det är inte hela sanningen. Turkiets övergrepp mot kurderna har pågått i årtionden. En process mot ett medlemskap i EU kan äntligen förändra detta.

Mp tar över de bra saker Fp lovat om skolpolitiken men inte genomfört
En sådan är läsa-skriva-räkna-garantin.
"Goda idéer ska förverkligas oavsett vem som först presenterade dem", skriver Gustav Fridolin, Jabar Amin och Agneta Luttrop i dag på DN debatt dn.se/debatt. Det är i sak bra. Fp har inte lyckats. Det är också ett nytt politiskt arbetssätt. Ta över bra saker som andra lovat men misslyckats med. Prioritera läsa, skriva räkna upp till årskurs tre, med extra undervisningstid om det behövs med speciallärare och pedagoger.

För övrigt har jag tränat med skivstången som vanligt på morgonen, åkt skidor någon mil på hårda fält, badat och simmat med Micke, Sonja. Sara och Hanna i Värmdö Simhall och ätit hallon och blåbär med tjejerna.

fredag 8 mars 2013


Nya Karolinska sjukhuset i Solna , NKS, behövs för de mest sjuka patienterna
Sjukvården kritiseras nu från många håll. Överbeläggningar och bristen på vårplatser är har varit en del av kritiken. Berättigat men kanske inte i nivå med intensiteten.
Landstinget bygger nu kraftigt ut sjukvården i Stockholms län. Nya Karolinska sjukhuset, som nu byggs och blir klart 2016 är ett nytt universitetssjukhus för de allra sjukaste patienterna.
Också här kommer kritik och missuppfattningar om sjukhusets roll som är inriktat på högspecialiserade vårdplatser för de mest sjuka patienterna.

Stockholms län behöver nya högspecialiserade vårdplatser för att klara för att klara framtidens utmaningar
Det  blir något färre vårdplatser på NKS, jämfört med dagens Karolinska sjukhus men det är inte hela sannningen. Det görs nu stora investeringar i alla våra sjukhus. 500 nya vårdplatser ska stå klara 2015. Många av dem är på väg. Därefter ska ytterligare 350 vårdplatser vara klara 2018. Stora vårdsatsningar görs på bland andra Danderyds sjukhus, Sollentuna sjukhus, Södersjukhuset, Dalens sjukhus och Sabbatsbergs sjukhus. Sammanlagat blir det betydligt fler vårdplatser i länet än i dag. De som inte kräver allra högsta högspecialiserade vård kommer alltså att finna fler vårdplatser i närheten av vad vi bor.

Socialdemokraterna kritiserar bygget av NKS trots att partiet i landstingsfullmäktige 2010 stod bakom beslutet om bygget utan reservationer.
Den fråga som inställer sig är. Vill socialdemokraterna avbryta bygget av Nya Karolinska i Solna, ja eller nej?
För övrigt åker jag nu till Mälardalens näringslivs- och forskningsutskotts heldagsmöte på Uppsala Slott och diskuterar grön näringslivsutveckling i Mälardalen.


Nya Karolinska sjukhuset i Solna , NKS, behövs för de mest sjuka patienterna
Sjukvården kritiseras nu från många håll. Överbeläggningar och bristen på vårplatser är har varit en del av kritiken. Berättigat men kanske inte i nivå med intensiteten.
Landstinget bygger nu kraftigt ut sjukvården i Stockholms län. Nya Karolinska sjukhuset, som nu byggs och blir klart 2016 är ett nytt universitetssjukhus för de allra sjukaste patienterna.
Också här kommer kritik och missuppfattningar om sjukhusets roll som är inriktat på högspecialiserade vårdplatser för de mest sjuka patienterna.

Stockholms län behöver nya högspecialiserade vårdplatser för att klara för att klara framtidens utmaningar
Det  blir något färre vårdplatser på NKS, jämfört med dagens Karolinska sjukhus men det är inte hela sannningen. Det görs nu stora investeringar i alla våra sjukhus. 500 nya vårdplatser ska stå klara 2015. Många av dem är på väg. Därefter ska ytterligare 350 vårdplatser vara klara 2018. Stora vårdsatsningar görs på bland andra Danderyds sjukhus, Sollentuna sjukhus, Södersjukhuset, Dalens sjukhus och Sabbatsbergs sjukhus. Sammanlagat blir det betydligt fler vårdplatser i länet än i dag. De som inte kräver allra högsta högspecialiserade vård kommer alltså att finna fler vårdplatser i närheten av vad vi bor.

Socialdemokraterna kritiserar bygget av NKS trots att partiet i landstingsfullmäktige 2010 stod bakom beslutet om bygget utan reservationer.
Den fråga som inställer sig är. Vill socialdemokraterna avbryta bygget av Nya Karolinska i Solna, ja eller nej?
För övrigt åker jag nu till Mälardalens näringslivs- och forskningsutskotts heldagsmöte på Uppsala Slott och diskuterar grön näringslivsutveckling i Mälardalen.

torsdag 7 mars 2013

Utmärkt förslag från Moderaterna om att jobba längre och få sänkt skatt
Hela tanken går i linje med min motion om livsbalans som jag nu lämnat in till den ordinarie partistämman med Centern i september i Karlstad. Det handlar om frihet för den enskilde att arbeta så mycket och så lite man själv vill och uppgörelser med arbetsmarknadens parter och lagregler som gör detta möjligt. Det gälller ju oss alla under livscykeln att vi vill och kan arbeta mer t.ex direkt efter studierna, mindre när vi får barn, mer i medelåldern och sedan en långsam avtrappning på äldre dar. Inga fasta regler och måsten utan frihet och livsbalans för den enskilde och flexibilitet för företag och andra arbetsgivare.

Moderaternas förslag är i den riktningen med sänkt skatt från 64 års ålder
Man ska också ha rätt att fortsätt arbeta till 70. Också åt rätt håll, men det borde inte finnas någon stoppgräns alls. Man skall ha rätt att arbeta så länge man vill och så länge man kan, naturligtvis, med arbetsregler som underlättar detta.

Förr hade man förtroende för Vattenfall. Nu blir man bara arg, besviken och bekymrad.
Arg för att ett av våra svenska flaggskepp på området utnyttjandet av energi och naturresurser så totalt missköter sig och tappar förtroende. Nu ska 2500 personer sägas upp, mest i Tyskland men också 400 i Sverige efter den totalt misslyckade Nuonaffären. och det är inte slut där. Om 15 miljarder ska sparas kommer det fler turer....

För övrigt åker jag nu in till möte med pensionärsrådet i landstinget, trafikmöte med Sthlms stad, landstinget, och landstingsgruppen om aktuella T-banesatsnigar som T-bana till Nacka. Sen blir det gruppstyrelse

onsdag 6 mars 2013


Kina vänder blad - Xi jinping tar över - miljön, korruptionen och statskontrollen stora problemområden 
Kinas tillväxt är bland de högsta i världen - kring tio procent. Den har prioriterats av alla regimer i 30 år- Nu måste miljön i städerna, i industrierna, på arbetsplatserna prioriteras. De stora upploppen ligger farligt nära. korruptionen är ofantlig och måste minska. Säkerheten för makthavarna, eller rättare alla system som ska bevara makthavarnas och kommunistpartiets makt kostar mer än militären eller 850 miljarder kronor om året....Demokrati, öppenhet, yttrandefrihet, rättsstat finns inte som vi definierar dem...
Hur lång tid ska det....?

Nischade arbetsförmedlingar måste få komma igång snabbt
Det driver centern och det säger nu också Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson i DN i dag www.dn.se/nyheter. Här finns också stöd från andra allianspartier men också s. Handikapporganisationerna skull nog lyckas bättre med att få sina medlemmar anställda om de direkt fick egna resurser för att arbeta med frågan.

Och så blir man bekymrad när OECD riktar allvarlig kritik mot Sverige
för att inte ta hand om unga med psykiska problem Stärk elevhälsan, utbilda lärarna och fler psykologer i skolan är en väg. Sonja är ju psykolog och vet att det behövs.

Skärgårdstrafiken måste förbättras inte försämras med halverade turer, försvårad arbetspendling och oklarheter med godstrafiken.
Det skriver styrelsen för Företagarna i Skärgården på DN Debatt Stockholm idag. dn.se/sthlmdebatt. Centern backar upp skärgårdsborna och blir det inte bra med tidtabellen får vi göra om hela upphandlingen. Låt 2012 års tidtabell gälla tills vidare.

För övrigt hade vi en utmärkt genomgång i går i länet om idéprogrammet med många bra tillägg och justeringar.





tisdag 5 mars 2013

Man tror inte det är riktigt sant - men Stalin hyllas nu för full i Ryssland 60 år efter sin död
Ryssland är svårt att förstå sig på. Lite utanför världen i övrigt på något sätt. Nu har den tidigare kritiska opinionen mot Stalin svängt. Vladimir Putin har en stor del i detta. Han har kritiserat Stalins terror men han har ännu mer berömt Stalin för segern i andra världskriget över nazisterna.  Nu ska man kanske byta namn på Volgograd till Stalingrad...Oj, säger jag.

Italiens kris är i hjärtat av EU;s ekonomi. med den tredje största EU-ekonomin
Ingen lösning hörs från Italien.Ingen vit rök stiger över italienska deputeradekammaren och senaten. Ingen ny regeringspåve syns till. Och denna kaos medan ekonomin fortsätter att förfalla med en statsskuld på 2000 miljarder euro. Men har europeiska centralbankens chef Mario Draghi lovat "vad som krävs" för att säkra euron så får italienare, greker, spanjorer, cyprioter, irländare och fransmän betala. Euron ska räddas, till varje pris.

Frankrike spär på krisen genom att inte uppfylla EU-kravet på ett budgetunderskott på högst 3 procent.
Varför ska Italien, Grekland, Spanien.... vara disciplinerade och följa åtstamningskraven när inte Frankrike följer reglerna och inte Tyskland tycks reagera heller utan tvärtom acceptera budgetbrottet.

För övrigt ska jag nu in till gruppstyrelse och landstingsstyrelse.

måndag 4 mars 2013

Frankrike först ut med kvotering till universitets-och högkolestyrelser - krav på absolut jämlikhet
Det är ett förslag från Frankrikes kvinnorättsminister Najat Vallaud-Belkacem. Det blir en tvingande lag. Styrelserna ska bättre avspegla samhället, är målet. Jag tror att det kommer flera sådana förslag i EUropa och i världen, och tanken är naturligtvis rätt. Men ta ett steg till. Ska vi kvotera män i vården, i handeln, i förskolan...Ska vi kvotera i politiska förslamlingar, rektorer, lärare?
Nej, vi måste skapa förutsättningar på alla plan som ökar jämställdheten.

Schweiz - intressant med direktdmokrati när Schweizarna sa ja till att bolagsstämmorna ska kunna stoppa skyhöga direktörslöner, bonusar och förbjuda avgångsvederlag.
I Schweiz räcker det med 100 000 namnunderskrifter för att kräva folkomröstming. Det skaffade småföretagaren Thomas Minder, och 67,9 procent av Schweizarna röstade ja. Vad säger aktiespararna i Sverige?

Bra artikel från Annie om att minska "blankettbördan" för företagen - allmänna uppgifter om företaget ska bara behöva lämnas en gång.
Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande med målet att halvera blanketttiden för företagen. Bra. svd.se/nyheter.

Ett annan bra förslag som presenteras i dag är Moderaternas öppning för att det ska gå att få a-kassa utan att jobba först
Det här ser det ut som också Centern stödjer. Alldeles utmärkt. En rättvisefråga för alla de som söker jobb och a-kassa är bättre än socialbidrag.svd.se/nyheter

För övrigt lämnar jag i dag in mina motioner till partistämman i september om livsbalans och flexibilitet i arbetslivet, medborgartjänst och avveckling av två kärnkraftverk under nästa mandatperiod


söndag 3 mars 2013

Nej, klimatmanipulering ska vi inte syssla med 
Det går att läsa i DN i dag www.dn.se/nyheter. Bara ordet avskräcker. Att genom kortgjorda vulkanutbrott sänka temperaturen på jorden är inget vi ska ägna oss åt. Det riskerar ju bara att minska världens ansträngningar och öka problemen för framtiden. Och riskerna för ökade miljöproblem är stora. Nej.

Jag är lite delad i frågan om en författningsdomstol- kan vara bra för att stoppa EU-lager. Men är det juristerna som ska bestämma...?
Jag är ju själv jurist och det kan ju låta som jag inte litar på min egen yrkeskår. Jag har också jobbat ett par år i domstol. Det är inte det som är problemet utan om vi ska ha en övergranskning av de politiska beslut som tas i riksdagen och skapar våra lagar. Det som fått mig att tveka är att allt fler lagar har sitt ursprung i EU med EU-förordningar och EU-direktiv som vi måste vara vaksam mot. Frågan tas upp i dag av tre kristdmokrater svd.se/brannpunkt.

LOV - lagen om valfrihet i välfärden - ska vara just valfri och inte obligatorisk
Finansmarknadsminister Peter Norman och gruppledaren Anna Kinberg (M) skriver i dag på dn.se/debatt att lagen om valfrihet, LOV, inte bör bli obligataorisk. Nej, det ska den inte. Det vore fel ur flera synvinklar. Att göra en lag som handlar om valfrihet, obligataorisk blir direkt ologiskt. Den ska vara valfri. Att tvinga på kommunerna en lag som majoriteten inte vill ha är centralisering. Att låta kommunerna bestämma själva är decentralisering.

För övrigt så van Norge genom bröderna Aukland Vasaloppet i dag med platserna 1 och 3. Bröderna drog mest under loppet och Jörgen Brink låg där bakom, men orkade inte riktigt i spurten. Norge, Norge...Roligt.

lördag 2 mars 2013

Karl-Erik Olsson, Anders Wijkman m fl - Camerons väg inget för Sverige - men oklart vad de vill
Det är en lite underlig artikel. Dels innehållet dels tidpunkten. "Om ett fördjupat EU-bygge blir tillräckligt bra bör Sverige överväga att delta....". Oj vad mycket "Om", "bör" och "överväga". Och så kommer ytterligare ett vankelmod "..och inte reflexmässigt följa Storbritannien ut i en oviss kyla". Vad menar författarna? Vad är ett EU-bygge som är tillräckligt bra? och "bör överväga", det är många villkor, men det går inte att förstå vad som är bra och inte.

Vad menar de med att inte följa Storbritannien?
Är det Camerons förslag om folkomröstning? Jag har inte hört någon som föreslagit att vi ska följa det.
Hur man än ser på saken måste Sverige och hela EU förhålla sig till den diskussion som nu redan finns om EU:s framtid. Vad ska EU syssla med? Vad ska EU inte syssla med? Ska EU bli en finanspolitisk union? Ska EU bli en federal EU-stat, där Sverige blir en delstat? Camerons förslag om ny folkomröstning i Storbritannien vänder upp och ner på hela EU-valet och vi måste tala om hur mycket eller hur lite EU vi vill ha. Mer gemensam marknad, fler jobb, mer miljö-klimat och energisamarbete, ökad öppenhet och demokrati - ja.  Men finansunion, gemensamt försvar, svenskt euromedlemskap, mer av EU-stat-Nej.

Ingen rolig läsning i DN/Ipsos heller - Centern är enda partiet under fyra procent
Ja, hur lång tid ska det ta. Vi är nu det enda partiet som ligger under nedflyttningsstrecket för tredje månaden i rad. De som säger att  idéprogrammet inte påverkat opinionen....Och säg nu inte en gång till att debatten har varit bra för centern...Hade den varit det hade vi gått framåt för länge sen....

För övrigt har jag nu åkt i ett fantastiskt isigt och snabbt skidspår där norrmännen hade fått svårt att hänga med...

fredag 1 mars 2013

Tak för bankbonusar bra - men är det EU som ska besluta det?
Nu pågår en process i EU med en trialog mellan EU-parlamentet, Kommissionen och Ministerrådet om ett banktak för bonusar. EU-parlamentet har varit hårdast i kraven och det är bra i sig. Bankbonusarna får ett max på årslönen och beslutet måste vara med kvalificerad  majoritet på bolagsstämman. Det är naturligtvis bra också. Men visst reagerar man på bonusar överhuvudtaget. Och förslaget betyder bara att man i stället kommer att höja lönerna och då blir det ingen skillnad totalt sett från dag.
Kraven på bankernas kapitaltäckning höjs också, men inget av detta berör Sverige som  har lägre bonusar och högre kapitaltäckningskrav. Men är det EU som ska ta sådana beslut?

Surrogatmödraskap bör tillåtas men många oklarheter måste redas ut och centerns Anders W Jonsson  har beskrivit detta bäst.
Det ska vara tillåtet med surrogatmödraskap som Statens medicinskt-etiska råd föreslår, men det finns många oklarheter som måste redas ut först. Centerns Anders W Jonsson som också är läkare hat beskrivit vad som måste klaras ut bäst. Vilka krav ska ställas på surrogatmamman? Vad händer om hon ändrar sig? Vad händer om hon vill ha barnet själv? Vad händer vid sjukdom eller om det föds ett handikappat barn?.

Ingen stor fråga som avgör valet
men för de som vill bli föräldrar och de som föder barn åt andra är det livsavgörande att veta förutsättningarna

Centern får 3.4 procent igen i Novus och man spritter inte av glädje. Alliansen går bakåt. Opinionsmätningen är gjord före Maramö...är det någon som vågar gissa nästa?

För övrigt har jag nyss kommit hem från min egen skidtur och ska se herrstafetten i VM. Kanske en skräll....