söndag 10 augusti 2014

Erdogan på väg bli diktator i Turkiet - Glöm medlemskap i EU
Det är en obegriplig person och en obegriplig situation i dagens Turkiet som ska rösta för första gången direkt om president i landet. Erdogan lämnar posten som premiärminister och vill bli president med ökade befogenheter, för att inte säga oinskränkra befogenheter på gränsen till diktator, eller kanske till och med över gränsen.
Först ska sägas att i början av mandatperioden som premiärminister gjorde Erdogan flera bra saker. Han stärkte kundernas situation i Turkiet med rätt till språk, territorium och kultur. Han fråntog armén den makt den haft i årtionden som skapat konflikter,kurruption och kupper genom åren.

Just därför att flera bra saker har gjorts är det dubbelt tragiskt att han sedan några år slagit in på en väg som leder helt fel - i varje fall om han och Turkiet har några planer på att bli EU-medlem.
För knappt ett års sedan uppdagagades en omfattande korruptionsskandal  där Erdogan och hans familj var direkt inblandade. Erdogan rensade då ut polister. åklagare och domare i rättsväsendet, försökte stoppa sociala medier  och journalister som han inte gillade. Jag har svårt att förstå att han efter detta kan vara kvar och nu kandidera som president. Vad säger oppositionen? Den är svag, otroligt svag och han har märkligt nog behålligt folkets stöd.

Nu får vi se i kväll eller efter några dagar om han får över 50% av rösterna och därmed utses utan andra valomgång.
Då får han också politisk immunitet och korruptionshärvan blir aldrig utredd. Något medlemskap i EU kan han och Turkiet glömma.
För övrigt hade vi en mycket trevlig kväll i går och förmiddag i dag hos Kjell och Annika på Malma,där nyfiskad abbores serverades med goda tillbehör....Roligt att också åka runt i Malmas omgivningar på förmiddagen. Tack, tack, säger Sonja och jag.

Inga kommentarer: