tisdag 3 mars 2015

Magdalena Andersson och Löfven behöver pengar och nu lämnar man krona för krona och överskottsmålet har gjort sitt.
Det var nästan väntat. Redan i oktober flaggade Magdalena Andersson för att det för eller senare blir en fråga om att ompröva överskottsmålet. Det gjorde hon säkert när hon insåg ur mycket pengar regeringen har lovat ut under valrörelsen och i sin budget. Det går inte ihop helt enkelt att ha ett överskottsmål på en procent av BNP. Det som vi hört hundratals gånger från Magdalena Andersson ,där hon nästan övertrumfade Anders Borg i att hålla på överskottsmålet med krona för krona, överges nu.

Det blir en utredning men den är bara avsedd för att debatten ska dra ut på tiden och inte bli för svår för Magdalena och S-regeringen. 
Sparande i balans ska det heta för framtiden. "Det är mer ändamålsenligt för Sverige i framtiden" Ändå säger hon att överskottsmålet "tjänat oss väl", och nu gör det inte det längre då?
Eller? Det går inte ihop att skapa överskottsmål om man ska fullfölja alla val- och budgetlöften.
Det är hela motivet och nu gäller det att hitta argument för det och dra ut på debatten så att inte kritiken blir för stor. Och då passar det bra att säga att det först är "på längre sikt" som utrymmet för
investeringar ökar.

En lång 5-årsutredning om sjukförsäkring och a-kassa med svårtolkade förslag -men ersättningarna ska vara högre och den bortre parentesen vid 2,5 år ska "kanske" tas bort.
Mycket oklart. Moderaternas ekononiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson tog direkt avstånd från förslagen och sina egna ledamöter i utredningen. C,Kd, Fp vill ha högre tak i a-kassan och är också för att ta bort "stupstocken" i sjukförsäkringen. Här kan det bli problem för Alliansen som kan gynna regeringen.
För övrigt ska jag framåt eftermiddagen till Hölö och gratulera Tage Gripenstam på 60-årsdagen

Inga kommentarer: