fredag 20 mars 2015

"Mänskliga rättigheter måste väga tyngre än näringspolitik" står det på en rubrik på dn.se/debatt i dag undertecknad av fyra folkrörelser; Svenska Freds, Diakonia, Amnesty International och Sveriges kristna råd.
Det är bara att hålla med. Hela artikel beskriver alldeles utmärkt varför rubriken är riktig. Artikeln är också fylld med förslag på hur kraven på mänskliga rättigheter ska kunna upprätthållas. Politiskt ansvarsutkrävande är en av de viktiga åtgärderna. De personer och partiet vi väljer i riksdagen måste känna trycket från medborgarna att hålla kravet på mänskliga rättigheter högt. Vi väljare måste också ställa sådana krav på partier och politiska företrädare i valen.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg var mycket bra och tydlig i morse på ekot i en debatt med en företagsledare som har affärer med Saudiarabien - mänskliga rättigheter måste gå före affärer och pengar.
Mycket upplyftande att höra Anne Ramberg. Glasklart att inte affärer ska vara viktigare än halshuggningar, spöstraff och diskriminering av kvinnor. Och detta sagt i en debatt med en företrädare för näringslivet som själv tyckte att det var rätt att säga upp avtalet men kritiserade sättet.

Anders Ygeman ska ha en eloge för sitt rakryggade agerande mot morden i Biskopsgården och den organiserade brottsligheten.
Jag känner Anders väl.Vi stod på samma sida i folkomröstningen om EU-medlemskap och vi arbetade nära varandra i Bryssel i flera år.Det är en hyvens kille. Höjer inte rösten i onödan ,är närmast allvarlig i intervjuerna men mycket kompetent. Skärpta polisinsatser, avlyssning, minskad vapentillgång och bättre samverkan mellan olika myndigheter, insatser från polis, skola och civilsamhället i socialt utsatta områden Bra förslag, men gör det också.
För övrigt åker Sonja och jag nu till Sonjas syster och svåger Zari och Olle i Gävle och sedan i morgon vidare till Lofsdalen. Härligt.

Inga kommentarer: