måndag 2 mars 2015

Putin balanserar mot avgrunden. 50 000 demonstrerar mot mordet på Nemtsov och indirekt mot Putin.
"Jag är inte rädd" stod det på massor av plakat på demonstrationen i går. Det är nog inte riktigt sant, men det är ett bra besked till Putin och den ryska halvdiktaturen som nu alltmer går över i en hel diktatur. Risken när oppositionen stärks är att Putin blir än mer våldsam. Alltmer inträngd i ett hörn blir han tvingad att anfalla och vad det blir nästa gång vet ingen.

Putin skulle för länge sedan varit åtalat, dömd och fängslad på livstid om de brott han begått skulle sket i en demokrati.
I går visades en canadensisk film om Putins liv och bakgrund. Låg han bakom alla dessa kriminella brottshandlingar om miljarder dollar som han åtalades för i St Peterburg under tiden han var vice borgmästare under Sobtjak? Låg han bakom bomberna som dödade 100-tals i bostadskvarteren som fick den ryska regeringen att gå till angrepp mot Tjetjenien?

 Hur har den fattige gossen lyckats skapa sig en förmögenhet på 40 miljarder dollar? Ligger han bakom, har han beordrat, har han känt till, eller har han bara hållit tyst om de många politiska mord som begåtts under hans tid i Ryssland? Det var en mycket illustrativ och informativ film om Putins bakgrund, uppväxt och tid i KGB, som format hela hans  diktatoriska ledarskap.

Jag har träffat Putin, blivit serverad vodka av honom, ytligt talat med honom och kan nu se framför mig den lille uppassaren hos borgmästaren i St Petersburg i början på 90-talet.
Han försvarade Subtjaks alla korruptions-och brottsaffärer i St Petersburg. På det blev han befordrad av Jeltsin och försvarade honom på samma sätt, med sin inblandning i Jeltsins lika förödande korruptionssandaler.
Jeltsin valde då Putin som sin efterträddare, för mig sätter han aldrig dit....
Den stora frågan. Vad blir Putins nästa drag?
För övrigt ska  Gustav Hemming ha beröm för att han fått igång reguljärtrafiken till Huvudskär som kommer att locka fler besökare till skärgården.

Inga kommentarer: