torsdag 19 mars 2015

Riksbanken sänker räntan till -0,25 - Ett stort spel med små procentsiffror
Detta har aldrig hänt förut i Sverige och ingen vet hur ett sådant här rally kan sluta. Om det går bra eller om det går dåligt vet vi inte heller. Bra är det alltså tänkt att gå med förhoppningen om höjd inflation till inflationsmålet 2,0 procent, men det vet ingen något om. Stödköpen av statsobligationer för 30 miljarder har nog en större chans att få upp inflationen. Pengar kommer ut på marknaden och handel, köp och investeringar kan komma igång, men..

Talade med vår pojke Kristoffer när vi var på Kings of Tennis i går och såg Mats Wilander vinna knappt över Pat Cash. Kristoffer jobbar på danske bank just med frågor kring statsobligationer. Han menar att få upp inflationsförväntningarna är viktigast och då handlar  det om vad ekonomiska aktörer, banker och allmänhet tror. Extremt kortsiktig politik, säger i alla fall svd.se/näringsliv.
Jag tror att politiska insatser som sänkta skatter på arbete, rit-avdrag(på datasercive i hemmet) och pensioner liksom offentliga investeringar kan stärka konjunkturen. Procentleken imponerar inte.

Grekland leker med hela EU-eliten - och kan göra det för att ett grekiskt utträde ur euron skulle bli ett stort nederlag för den ogenomtänkta gemensamma valutan.
Det är inte många regeringschefer som skulle få hela EU-ledningen att komma till ett möte som man själv kallar till. Det har Greklands nye premiärminister, vänsterns Alexis Tsipras lyckats med. Han har begärt fyra månaders förlängning av EU:s räddningsprogam och då kommer alla, Angela Merkel, Francois Hollande, Mario Draghi, Jean-Claude Juncker, Jeroen Dijsselboem och Donald Tusk. Hela EU-eliten. för en misslyckad eurosatsning.
För övrigt ska jag nu snart gå till Socialnämnden och diskutera underskotten och ta upp frågan om EU-migranterna i Värmdö.


Inga kommentarer: