tisdag 31 mars 2015

Ser i DN dn.se/världen att kinesiska kommunistpartiet rensar ut för korruption. Förra året greps 250 personer och i år redan 68. "Brott mot partiets disciplin" heter det med kinavokabulär.
Bra ser det naturligtvis ut på papperet att man nu tar itu med korruptionen. Och över hela landet, främst på regional och lokal nivå, tycks det. Frågan är om det är korruptionen Xi Jinping vill åt eller om det handlar om att få bort politiska motståndare och att det är mer en maktfråga än en demokratifråga.Jag är rädd för att det är det förra.

Mycket modigt av Chodorkovskij att fortsätta kritiken mot Putin efter tio år i Sibirien. Han tror på maktskifte inom tio år, men lever han så länge?
Även om Chodorkovskij är utomlands och inte i Ryssland hotar han Putin. Ryssland har ju avlivat politiska motståndare förut utanför landets gränser och blir han för farlig, lever han farligt...

Modigt och hedervärt också av regeringen att knyta Carl Bildt till sig som "hedersambassadör" för att Sverige ska bli medlem av FN:säkerhetsråd
När man ser och hör detta förstår man hur högt regeringen värderar att få igenom ett sådant beslut. Löfvens alla resor till statsministrar och presidenter i världen ingår i denna cirkus. Och det kommer att vara ett huvudtema för regeringen nu flera år framåt i tiden till 2017-2018. Löfven slipper problemen på hemmafronten och ska slå Fredrik Reinfeldt med internationella kontakter.Men...är det verkligen där resurserna ska läggas?
För övrigt är jag oroad över utvecklingen kring Förbifart Hemmesta och kommundirektörens utredning. Kommer den två dagar före midsommar? Men kanske blir det Trafikverket som stoppar Förbifarten? Slussen blir en tioårsplåga med ständiga trafikproblem och kanske en farlig och dålig lösning med bussar i Katarinaberget. Ska S svika sina vallöften i staden också?

Inga kommentarer: