tisdag 2 juni 2015

Bra artikel av Annie Lööf och Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen om Sverige som föregångsland för giftfri vardag, dn.se/debatt.
Giftiga och hormonstörande kemikalier som bisfenol och ftalater finns överallt omkring oss i mat, i förpackningar i kläder och skor i byggmaterial och elektriska  produkter. Riskerna för skador är stor med sämre IQ, missbildningar i kroppen, cancer, diabetes. Centerpartiet har varit en föregångare, inte minst Lena Ek som först drev på för EU:s kemikalielag Reach som EU-parlamentariker och sedan som miljöminister mot bisfenol.

Annie fullföljer nu Centerns arbete mot farliga kemikalier med ökade krav både på förbud mot bisfenol och skärpt EU-lagstiftning
Sverige ska gå före och införa nationella förbud, inför upphandlingsstöd för en giftfri vardag. Det riktigt roliga är förutom de sakliga kraven att artikeln skrivs tillsammans med Naturskyddsföreningen. Det är verkligen inte ofta föreningen ställer upp på sådant, men det är hedersamt för båda parter.

Och bredvid i samma tidning finns en till bra artikel hur vi kan stärka "de osynligas" rättigheter.
Och det är skrämmande att läsa och höra hur invandrare utnyttjas i Sverige med usla löner och utan rättsskyd. Här finns nio bra förslag från forskaren Lisa Pelling. Det roliga här är. naturligtvis också förslagen, men också att DN;s artiklar i frågan så snabbt utmynnat i politiska förslag.

Positivt också av regeringen och Löfven att utöka samarbetet med världens snabbast växande land, Indien - med affärsavtal, sk Memorandum Of  Understanding, MOU.
En av frågorna är hållbar stadsutveckling och det behöver vi i alla städer med ny modern transportteknik som spårbilar t.ex
För övrigt åker jag nu ut till ett tvådagars strategiseminarium på Säby Säteri för att utveckla kommunens bolag i KIVAB-koncernen, där jag själv nu sitter i styrelsen för Gustavsbergsbadet.Inga kommentarer: