tisdag 9 juni 2015

Socialnämnden i går avslutades med en beskrivning av läget för ensamkommande flykting barn i kommunen och sedan besök på flyktinganläggningen Äppelbo i Hemmesta.
Det var extra roligt för mig eftersom jag som överförmyndare var först att ta emot 5 ensamkommande flyktingbarn 2007. Först hade vi anläggningen på Lillsved men det blev för långt ut på Värmdö så vi flyttade till Äppelbo. Man gråter när man hör de hemska flyktingberättelserna från norra Irak, Eritrea... men gläds åt kraften att göra något av livet i Sverige. Nu tar vi emot 23 flyktingbarn om året, de flesta mellan 14-17 år.  Känns verkligen som vi gör något.

Nej till Nato-medlemskap, säger forskare. Medlemskap gör Sverige mindre säkert.
Ja, det går att läsa i dn.se/debatt i dag. Nato.medlemskap skulle "riskera att leda till ytterligare aggression från Ryssland". Vi rekommenderar därför att Sverige inte går med i Nato skriver forskarna.
Jag tycker inte att Rysslands reaktioner ska avgöra vår säkerhetspolitik. Det är sakargumenten som ska avgöra, och jag tycker inte vi ska att lämna vår militära alliansfrihet som hållit oss utanför krig i 200 år.

Men nu hörs lite nya oroande tongångar från Moderaterna som nu talar om att ta fram en färdplan mot Nato, säger Anna Kinberg Batra.
Då är" det lättare att ta nödvändiga nästa steg när man vill", säger hon vad det nu betyder, men visst är det en öppning.

Mycket positivt att G7-länderna enades om tvåprocentsmålet, att den globala uppvärmningen inte får öka mer än tå grader.
Så positivt att till och med miljöorganisationerna som Världsnaturfonden och Greepeace applåderade.
För övrigt gläds jag fortfarande  över halvdiktatorn Erdogans förlust i går i Turkiet och framgången för kurdiska HDP.

Inga kommentarer: