onsdag 24 juni 2015

Greklandskrisen igen. Det mesta handlar nu om hur mycket Greklands nya regering med Syriza är beredd att ge efter
Det går nog inte att säga mer, men Syrizas krav på stopp för åtstramningar är naturligtvis omöjligt. Allexis Tsipras gick ju till val på att stoppa åtstramningspolitiken och allt handlar om hur långt han kan försvara fortsatta åtstramningar med någotsånär bibehållet förtroende, utan regeringskris. Momssatser, pensioner och pensionsår, budgetmål, den gigantiska statsskulden på 177 procent av landets BNP. I kväll kanske vi vet.

EU bland kriser och dilemman kan vi läsa i dn.se/debatt i dag och det är en lång artikel inför EU-toppmötet
Det är tråkigt att behöva skriva om att man fått rätt, men nu har det blivit vardag. Det är inte bara EMU och euron, det är mycket annat också....mycket. Det står att läsa i artikeln ovan som beskriver som hoten mot EU; Grexit, Brexit, flyktingvågen, populismen, Ryssland. Det handlar om djupa klyftor mellan hur EU ser ut i dag, hur EU ska utvecklas och vilket samarbete det handlar om.

I morgon har EU toppmöte med stats- och regeringscheferna från de 28 medlemsländerna. I morgon kväll får vi veta mer om den fråga som kan avgöra EU:s framtid; Camerons och Storbritanniens krav för fortsatt medlemskap
Det ser jag som den ljusa frågan. Om EU-ledarna inser att det blir ett dåligt samarbete om ett land som Storbritannien drar sig ur så kan det komma något riktigt gott ur toppmötet i morgon. Storbritannien är det största frihandelslandet i världen och vill stärka den ytterligare. Det är också huvudsyftet med hela Europasamarbetet. Lyssna på Cameron, Stärk EU:s konkurrenskraft, minska det demokratiska underskottet, ta tillbaka makt från EU till medlemsstaterna och stärk demokratin.

För övrigt har Sonja nu målat stora delar av golvet på vår våning i Villa Schabraket och nu är det min tur att fortsätta. Roligt att se något man gör bli bra.Inga kommentarer: