onsdag 3 juni 2015

Senaste nytt om förnybar el – vecka 23
Ett veckonyhetsbrev från vindkraftsbolaget OX2
Den 31 maj nåddes en viktig milstolpe för vindkraften i Sverige: För första gången på 50 år producerades mer el med vindkraft än med kärnkraft. IKEA bidrar med att bli helt energioberoende i Norden i och med invigningen av Glötesvålens vindpark. Havsbaserad vindkraft har utretts av Energimyndigheten och USA planerar en gigantisk flytande vindpark i havet utanför Hawaii. Sverige hjälper Indien bygga mikroelnät och Japan vill ha vindkraft från Norge genom Power-to-gas-teknik. Daimler hakar på Tesla i kampen om hushållen då de nu lanserar sitt batteri för energilagring i hemmet, och om du är intresserad av att investera i vindkraft i utvecklingsländer så får du goda råd i en artikel från Renewable Energy World.


Svenska nyheter

Historisk milstolpe för vindkraften i Sverige
Vid månadsskiftet inträffade ett energihistoriskt ögonblick i Sverige, som även hyllats internationellt. Den producerade mängden el från vindkraft översteg den från kärnkraft. Professor Tomas Kåberger: "Söndagen den 31 maj 2015 passerades en milstolpe i Sveriges energiförsörjning. För första gången på 50 år producerades mer el med vindkraft än med kärnreaktorer i landet. Vindkraften gav drygt 3,4 GW och kärnkraften något mindre än 3,4 GW.”
Läs artikeln från MiljöAktuellt
Läs pressmeddelandet från Svensk Vindenergi
Läs artikeln från Supermiljöbloggen

IKEA inviger Glötesvålens vindpark – blir helt energioberoende i Norden
IKEA har invigt sin tredje vindpark och blir därmed helt energioberoende i Norden. Koncernen producerar mer energi för sina anläggningar i Norden än vad de gör av med. Sammanlagt har IKEA satsat cirka 1,5 miljarder kronor de senaste åren för att nå detta mål. Glötesvålens vindpark har byggts och förvaltas av OX2.
Läs artikeln från Energinyheter
Läs mer om Glötesvålens vindpark

Ett mycket viktigt, intressant och roligt strategisemimarium på Säby Säteri om kommunens bolag, Värmdö Bostäder. Värmdö Hamnar och Gustavsbergsbadet
och kommunens nya koncernbolag KIVAB som ska samordna och vaka över de tre utförarbolagen. Alla tre bolag kan utvecklas positivt om vi tar vara på de resurser vi har i Värmdö, som skärgården, naturen och drivkraften som finns för en positiv framtid. Det var också inriktningen från bolagens VD:ar och styrelseledamöter,
För övrigt baserades hela seminariet på Vision Värmdö 2030 som var förslaget från Framtids- och klimatutredningen får några år sedan.Inga kommentarer: