måndag 8 juni 2015

Turkiska valet: AKP och Erdogan backar, det kurdiska HDP får 13 procent och Erdogans diktaturfasoner stoppas upp. Ett mycket positivt val för demokratin och freden.
Ja, det är telegramtexten på valet i Turkiet i går. AKP mister sin majoritet i parlamentet. Erdogans krav på att skriva om författningen för att ge honom som president mer makt,som i Putins Ryssland stoppades. HDP:s ledare Selahattin Demirtas har lyckats få med sig inte bara kurder utan också armenier, kaldéer, aleviter,judar och homosexuella och många kritiker av regeringen. Det gör valet svårbedömt men det bör bli lättare att komma  överens med kurderna.

Förhandlingarna kommer inte att bli lätta med en sårad och närmast förolämpad Erdogan och en framgångsrik ny ledare i HDP
Erdogan kan glömma att bli en turkisk Putin. Han kommer inte ens att kunna behålla den maktställning han har skaffat sig i dag med grumliga metoder om försämrad demokrati och minskad press- och yttrandefrihet, Det är obegripligt att hans från början positiva inställning till den stora kurdiska minoriteten vänt till nästan motsatsen. Men det är just detta som skapat framgångarna för HDP.

En minoritetsregering är det troliga men det har Erdogan inte tänkt en tanke på före valet så det blir hans huvudvärk
De var ett mycket glädjande valresultat för turkarna, för kurderna och andra minoriteter och Turkiet, för demokratin och yttrandefriheten och för ökad jämställdhet mellan människor där homosexuella inte diskrimineras.

För övrigt var det roligt att Wawrinka vann Öppna franska mot den lite stöddige Djokovic som dock tog förlusten med heder.
Och alldeles nyss kommer en hel klass studenter med vita mössor genom Hemmesta och sjunger och tjoar, och visst minns man...

Inga kommentarer: