måndag 15 juni 2015

Magnus Härenstam: Jag blir ledsen och har svårt att koncentrera mig. Fem myror är fler än fyra elefanter...och allt annat han gjorde
Det är tråkigt, mycket tråkigt. Och jag trodde inte det var dåligt. Han stod ju på scen för bar någon månad sedan och visst hade  ansiktsformen ändrats och håret, men inte humöret och inte humorn.
Han har betytt mycket som folkbildare för alla barn. Han har lett Jeopardy i över ett decennium och folkbildat även äldre på ett roligt sätt. Och alla sketcher och alla skämt och alla roliga filmer och alla...
Jag sitter med gråten i halsen när jag avslutar den här meningen.....

Euron står nu rustad för Grexit, skriver den brittiske ekonomjournalisten Anatole Kaletsky på
dn.se/kolumnen i dag - men han glömmer en sak....
Der är sant att ECB sedan ett halvår fått möjligheter till stora obligationsköp av banker och företag. Mycket större än än euroområdets obligationsmarknad. För de behöver man pengar och sådana trycker man fram i sedepressar. De väldiga lånen till Grekland på 240 miljarder euro blir då inte lika stora eftersom man kan stötta banker och regeringar med obligationsköp,dvs nya sedlar, och nya sedlar.

Men då glömmer man en sak  -politiken, det grymma nederlaget för euron, misslyckandet
Att ekonomin kan klaras av med nya sedlar är en sak, men det som framför allt Tyskland som den största långivaren till varje pris vill undvika det är att behöva se eurons misslyckande politiskt. Euron var ingen bra idé, och är ingen bra idé. Det går inte att ha en gemensam ränta och penningpolitik i Euroländerna och samtidigt behålla finanspolitiken, med skatter hemma. Det sa ekonomerna redan för 20 år sedan. Ska dom få rätt? Där är knuten inte några hundra miljarder euro hit eller dit.

För övrigt gläds jag åt att Centern går fram igen i Sifos junimätning till 7,9 procent, större än Mp som minskar med 1.6 och större än V. Annie ska han en stjärna för det och det går att tala om vad partiet vill trots Decemberöverenskommelsen, DÖ.

Inga kommentarer: