söndag 14 juni 2015

En svårförståelig och lite allvarlig opinionsmätning om Nato visar stor otrohet och "Vi tänker inte försvara något annat land..." dn.se/ledare
Tankesmedjan Pew Research Center har mätt Nato-opinionen i åtta länder. En av frågorna var om det egna landet borde delta i försvaret av ett annat Nato-land om det blev angripet av Ryssland. I USA och Canada blev svaret ja, i Storbritannien, Polen och Spanien i huvudsak också. Men i Italien, Frankrike var de flesta emot och i Tyskland var bara 38 procent för och hela 58 procent emot. Tyskarna vill alltså inte försvara Estland, Lettland och Litauen om ryssarna skulle gå in där som i Ukraina.

Varför ska vi vara med i Nato om inte ens tyskarna vill försvara dem som redan är med i Nato?
Ja, det blir den naturliga frågan. Nu kan man säker säga att tyskarna har fått uppleva för mycket krig och inte vill deltaga i något nytt, men vad säger det om Nato som säkerhetsgarant? Nu är det "bara" en opinionsmätning, men Merkel måste naturligtvis ta hänsyn till hemmaopinionen om det skulle gå så illa...

Och samma dag i samma tidning står att läsa från överbefälhavaren Sverker Göransson och generaldirektören för Myndigheten för  samhällssksydd Helena Lindberg: "Stärk beredskapen både civilt och militärt."
Det är egentligen tragiskt att behöva skriva en sådan artikel. Men världen är så osäker och den har blivit ännu osäkrare att det är nödvändigt dn.se/debatt  Och jag sätter inte Nato mot civilberedskap men att öka medvetenheten om riskerna, att stärka informationen, minska risken för terrorattacker och utveckla krisberedskap och psykologiskt försvar är "tyvärr" nödvändigt. Och det handlar om att kunna stoppa terror, attacker och ytterst angrepp. Det är de värt.

För övrigt var vi i går bjudna till Micke och Åsa på middag och cyklade dit i solsken i Hagaberg. I förrgår var det på balkongen med Stoffe och Linda och i går på uteplatsen hos Micke och Åsa med Emma, Sara och Hanna. Vi behöver inte köpa någon mat själva...ha.

Inga kommentarer: