lördag 13 juni 2015

Miljöpartiets kongress: Ett bra beslut av Miljöpartiet om brunkolet. Vattenfall ska inte sälja utan avveckla. Hur det ska gå till står inte i uttalandet...
Det var väntat. Ledningen fick ge upp sitt ursprungliga bud att sälja, eller lite justerat att sälja delar. Ombuden hade flera motioner med detta krav om avveckling och nu blir det så. Men Åsa Romsson tolkar beslutet som en "principiell hållning" utan att beskriva vad det står för. Jag gissar att Åsa ser problemen framför sig. Miljöpartiet ska först få med sig S och Magdalena Andersson i sin egen regering. Det handlar ju om sådär 20-40 miljarder kronor också.

Och "Vi styr inte över ägardirektiv som är fastslagna av riksdagen"säger Gustav Fridolin. Nej, men ni kan påverka ägardirektiven i regeringsställning och det är vad ni nu ska göra.
Lite underligt uttalande. Före valet,i opposition sa Mp att den borgerliga regeringen skulle avveckla brunkolsverken, men nu säger man att "Vi inte styr över ägardirektiven."

Partiledningen ville till vare pris förhindra en lång debatt som avslutades med en votering som de skulle ha förlorat. Då gjorde man i stället så att man förhandlade i ett slutet rum
med de som motionerat och insåg att man skulle förlora och gick ut med beslutet själva till kongressen och media.
Demokrati? Nja? Vad tyckte alla de ombud som hade förberett sig på att få ge partiledningen en känga?

Lite underligt att Mp:s stora fråga miljön och klimatet inte heller är prioriterat på kongressen utan bostadsbyggandet
Och det får man indirekt kritik för från flera håll. Det saknas skarpa förslag  om "den gröna omställningen, säger fem tunga företrädare för förnybar energi på dn.se/debatt i dag. Och låt inte EU bestämma beskattningen av förnybart. Ta i så fall striden att skatter bestämmer vi själv om.

För övrigt åt vi en härligt god middag i går hos Stoffe, Linda och vovven Smilla på Högbergsgatan vid Katarina kyrka och nära Mosebacke torg i sommarvarmt solsken på balkongen.

Inga kommentarer: