lördag 11 juli 2015

Följetongen fortsätter. Grekland och Tsipras har modiga sparförslag som tär på förtroendet i Grekland men samtidigt ett treårigt stödprogram på 500 miljarder kronor som tär på EU-förtroendet.
Högt spel eller bara tricksande. Det är nog både och. I dag möts finansministrarna i eurogruppen för att diskutera Greklands förslag. Greklands sparförslag är höjd moms, höjda skatter, sämre pensioner, högre pensionsålder, privatisering och minskade försvarskostnader. För detta kritiseras nu Tsipras och regeringen av grekerna.

I utbyte kräver grekerna ett nytt 3-årigt stöd lån på 500 miljarder kronor.Det ska först gå igenom i hans egen regering och sedan i det grekiska parlamentet. Men främst är det de övriga EU-länderna som blir det stora problemet.
Det är ett högt pokerspel i förtroende både internt i Grekland och externt i EU och bland övrig EU-länder, vars befolkningar betalat mycket pengar till Grekland redan. dn.se/världen har en bra sammanställning om vad varje land betalat.

 I pengar är det Tyskland som lånat ut mest eller ca 85 miljarder euro.Per invånare är det Luxemburg som lånat ut mest eller ca 1600 euro, sådär 13-14.000 tusen kronor. Många fattigare EU-läder som Estland, Letland, Litauen har också lånat ut mycket per person.

Jag tycker man ska försöka hitta en godtagbar kompromiss. Det förslag som lagts grankas nu av alla och någonstans däromkring ligger kompromissen.En politisk uppgörelse som alla går med på gör det svårare att bryta upp den som jag sagt i tidigare bloggar..Försök, Inte för eurons skull utan för samarbetets skull.
För övrigt har vi nu en underbar sommardag på Bohus-Malmön och det blir nu bad ....bad, bad.

Inga kommentarer: