söndag 19 juli 2015

Har vi två vice statsministrar i regeringen? Har vi en vice statsminister? Vem är det? Eller har vi ingen formellt utsedd, konstitutionellt korrekt vice statsminister.
Frågan skapar väl ingen regeringskris, men den stärker inte regeringen heller. Det visar bara att regeringen inte riktigt fyller de konstitutionella krav man kan ställa på en regering. Sådant här ska statssekreterarna och juristerna känna till när regeringen väljs men det kan ju vara så att S inte vill ha någon Mp person som  vice statsminister och tänkte kringgå de regler som finns och gjorde det men inte ville tala om det utåt.

Ett lite pinsamt intemezzo men inte helt ofarligt om det skulle bli en kris och ingen vet vem som är ersättare för statsministern
Man kan ju tänka sig en situation där statsministern, dör och två personer gör anspråk på att ta över ledarskapet i regeringen, i detta fall då Åsa Romsspn och Margot Wallström. Det kan ju sksapa en kris både i regeringen och utåt.

Vem företräder Sverige.Gäller de beslut som "vice statsministern" fattat, eller var det inte hon som var vice statsminister och allt måste göras om.
Pinsamt är det, någon regeringskris blir det inte, men det skulle kunna bli allvarligt i en allvarlig situation.
För övrigt ska jag nu ner till Maria och måla lite på hennes nya hus.


Inga kommentarer: