fredag 17 juli 2015

Vad menar Magdalena Andersson med "en andra klassens EU-medlem", som Sverige inte får bli. Men det är rätt att euron håller på att splittra EU-samarbetet dn.se/debatt

Det är redan så att euron har delat EU. Många beslut fattas av eurogruppen där de 9 länder som inte är med i euron påverkas men inte får någon möjlighet att påverka. Nu när vi ser eurokrisen i Grekland ser vi också att icke-euroländer påverkas. En sämre ekonomisk utveckling i länder som Tyskland och Frankrike påverkar naturligtvis Sverige och andra länders export. Sverige har också fått förfrågningar som icke-euroland att ändå ge pengar till fonder som ska gå till Grekland.

Bra att regeringen tydligt säger att en svensk anslutning till euron inte är aktuell. Och skulle man folkomrösta igen om saken så blir det ett ännu större nej än 2003.
Då blev det ca 56-44 för Nej-sidan trots miljarder från ja-sidans lobbyorganisationer. En folkomröstning i dag skulle sluta med 70-30 eller något liknande.

Det är rätt som Magdalen skriver att i första hand ska EU implementera vad som redan beslutats, innan men utvidgar EU-s makt.Och det är ett bra argument för att begränsa nytt maktöverförande.

Sverige måste driva på för att eurogruppen både informerar och inkluderar de övriga 9 medlemsländerna om diskussionerna i eurogruppen.För mycket makt kring ekonomi i eurogruppen ökar bara avståndet mellan EU-länderna. Sverige ska driva att beslut som påverkar alla också beslutas av alla..
Förs övrigt blir det nu en cykeltur till Draget längst på Bohus-Malmön och där blir det säkert lite bad.

Inga kommentarer: