tisdag 28 juli 2015

Turkiet och Erdogan är helt fel ute med attackerna mot PKK, men Erdogan har alltid varit rädd för en ökad kurdisk självständighet och ett fritt Kurdistan. Kurderna slåss ju mot IS. Världen måste fördöma.
Och det gör många länder också som USA i går. Jag har stöttat kurderna i alla år så länge jag kan minnas. Kurderna som folkgrupp har förföljts och förjagats av många, både länder och folk. Turkiet har varit det land som hårdast motarbetat den kurdiska självständigheten. Orsaken är att det bor många kurder i Östra Turkiet.

Ett av mina första beslut i EU-parlamentet var tullunionsavtalet mellan EU och Turkiet på hösten 1995. Frihandel är rät men mänskliga rättigheter måste gå före så jag röstade nej. Turkiet måste först erkänna kurderna som självständig folkgrupp, deras språk och kultur.

År 2012 inleddes förhandlingar mellan Turkiet och PKK. Efter Turkiets bombningar av kurdiska byar blir det nog svårt att fullfölja dessa. Mycket tragiskt för båda parter och världen.Och det är den egensinnige  Erdogan som är ansvarig. Kurdiska YPG, en del av PKK, har framgångsrikt bekämpat IS och nu slår Erdogan mot kurderna som liksom han vill stoppa IS framfart.

Världen måste fördöma Turkiet och mötet i dag med Nato blir viktigt. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har sagt att fredsförhandlingarna med kurderna inte får raseras. Kräv besked av Erdogan.
För övrigt blir det lite inre tjänst i dag. Ska packa fiskegrejor till Ajvin Sijte och fortsätta gå genom post. I morgon kväll går nattåget till Undersåker med Raymond, Bosse, Bengt och Uffe. Det är 27:e året i rad och jag har tagit fram en liten historiebok som jag ska överraska grabbarna med.

2 kommentarer:

Anonym sa...

PKK är terrorister.
Och varför skal vi stödja en annan nationalstat
när vi själva har multikulti och närmast
skäms för att hissa flaggan?

Hemmestahasses blog sa...

Vi ska stödja kurdernas frihetskamp och jag skäms inte för att hissa svenska flaggan.