tisdag 7 juli 2015

Nya förhandlingar under dagen med Grekland, men det är Grekland som har bollen säger nu EU och långivarna. Vi väntar på ett grekiskt förslag
Det blir nya förhandlingar med en ny finansminister efter Varafoufakis som sägs ha gjort sig omöjlig och som nu också avgått, trots ett nej i folkomröstningen. Sprickan mellan Grekland och EU har snarare ökat efter folkomröstningen. Grekland vill ha lättnader i skuldbörda genom avskrivningar och längre amorteringsperioder, precis som skattelagstiftningen är i Grekland vid privata skulder.

Men skuldavskrivningar ät inte på bordet från trojkan EU, ECB och IMF. Och kommer de upp på bordet så kan det påverka hela EU-samarbetet med andra skuldsatta länder.
Merkel och Hollande, de två som styr EU, med tyngdpunkt på Merkel vill till varje pris undvika en Grexit, att Grekland lämnar euron. Grekerna måste följa samma regler som alla andra som har euron annars blir risken för stor för en följa John process från andra EU-länder

Eurokrisen har också ökat motsättningarna mellan Nord och Syd i Europa, där nord mer har följt reglerna medan syd haft lättare att se mellan fingrarna.
Tsipras måste komma med ett eget förslag,bättre,,i meningen lättare att kompromissa om. än det som förhandlades senast.
Den enda lösningen tror jag är en politisk uppgörelse där alla euroländer och kanske också EU-länder ställer sig bakom en kompromiss mellan trojkan och Grekland. Då finns det ett visst stöd för att de som ställt upp på det också står för det.
Nu kommer krav på grekerna att ändra sitt skattsystem som har extremt låg skuldindrivning, men då är EU inne och tassar på tunga nationella politikområden och då kan hela huset rasa.

För övrigt är euron fel från börja. Länderna är för olika. Euron har gemensam penningpolitik med räntor och vauta,men skatte-och finanspolitiken sköts i medlemsstaterna. Euron har satt EU i en rävsax.


Inga kommentarer: