söndag 26 juli 2015

Stenriket heter pjäsen som spelas på Stallebrottet, Bohus-Malmöns utescen mellan 25 juli och 9 augusti och beskriver stenhuggarnas stenhårda vardag, hörde ni poesin... i början av 1900-talet
Pjäsen bygger på en bok av Arne Lundgren 1925-2011, född i Hovenäset och med en pappa som jobbade i stenbrottet på Bohus-Malmön.
Sillbrand och Stenriket heter två av hans böcker som beskriver två olika verkligheter på ön. Den första handlar om den tid sillen gick till och folk blev "rika" och den andra när sillen försvunnit och stenhuggeriet blev enda möjligheten att överleva.

Jag såg pjäsen i fredags på generalrepet och blev verkligen imponerad över uppsättningen. En blandning av profesionella skådespelare och lokalbefolkning tecknar den hårda vardagen med ömma kroppar, dåligt betalt, stenlunga och tidig död. En fantastisk scen med stenbrottet som bakgrund inramar hela föreställningen.

Vi möter Margit och Franklin som kommer från inlandet ut till de gråa bergen och de kala klipporna. Dom är fyllda av tillförsikt och förhoppningar, men livet blir inte alltid som man hoppas....Vi möter den starka och okuvliga Hilde. Hon lever med sin far och sin unge son Linus som längtar efter att bli stenhuggare, men som gör morfar, den gamle fiskaren, rasande. Morfar drömmer om att sillen ska komma tillbaka, stenhuggeri är bara helvete...Och vi möter förvaltaren Carlqvist, som menar att här på ön är det han som bestämmer..
Ett stort tack till alla de som lagt ner tid och pengar på att visa en del av vår historia.

Inga kommentarer: