fredag 4 september 2015

EUropa håller på att gå sönder med murar, taggtådsstängsel och trilskande regeringar som inte vill ta emot människor i nöd. Ungerns Orban skrämmer.
Man blir bedrövad. I går var nästan hela dagens  nyhetssändningar fulla med tragiska rapporter om tusentals flyktingar som bara vill komma i säkerhet men hamnar i osäkra flyktingläger och bakom stängda gränser.

Frankrike och Tyskland säger sig ha enats om ett förslag om ett fördelningssystem. Och ett sådant måste komma. Tyskland har ett system för fördelning inom landet mellan delstaterna. Det går säkert att använda i hela EU.
Merkel ska ha kredit för att hon hållit ,huvudet kallt i krisen. Hon vågade tala om att Dublinförordningen inte fungerar och välkomnade människor som först sökt asyl i Grekland eller Italien att få asyl i Tyskland. Det var vågat. Hade inte Merkel haft så stärkt stöd i sitt eget land kunde det ha blivit uppror också i Tyskland som nu är det ledande landet i EU. Då kunde frågan blivit ännu allvarligare för hela EU-samarbetet. 

Människor flyr från krig och misär. Men varför är det så få förslag på hur vi ska stoppa krigen i Syrien och andra delar av Afrika och mellanöstern. FN verkar ha kapitulerat. Assad borde ha stoppats för länge sedan.
Det är ju krig som gör att människor tvingas fly. Av Syriens 22 miljoner invånare är 12 miljoner på flykt, 8 inom landet och 4 har flytt utomlands. De flesta till grannländer som Libanon och Turkiet och några procent till EUropa. Vi måste klara det. Te fram en fördelningsnyckel som i Tyskland, gör den frivillig men ställ ut de länder och regeringar som inte hjälper folk i nöd. 
För övrigt blir det nu lite inre tjänst med läsning av handlingar till pensionärsrådet i landstinget och Gustavsbergsbadet i kommunen. 


Inga kommentarer: