måndag 21 mars 2016

Attack mot infrastruktur, sk ddos-attacker, är som småbarn som vill djäklas med varandra, men tyvärr är det allvarligare än så.
Visst har man hört talas om it-attacker och hackers som bryter sig in i servrar och nätverk, men jag blev både förv-ad. förb-ad när det framkom hur stor och hu allvarlig fredagens attack var. En attack som också var tydligt riktad mos svenska media och svenska vebplatser. Här var DN, Expr, SvD DI, AB....TV

Vi om enskilda ingrepp i tryckfriheten eller yttrandefriheten men nu kommer en samlad jätteattack mot svensk öppenhet och svenska media,
Vad är syftet med en sådan attack? Vem tjänar på en sådan attack? Vilka vill medverka i en sådan attack? Och vad är det man vill åstadkomma? Och vem är man?
Frågorna haglar,  I diktaturer och ickedemokratier väntar vi oss det eller ser det som en del i systemet, men i Sverige. Vem vill oss så illa? Och denna attack slog inte bara mot media och mediasajter utan också mot stora och små företag och banker som SBAB.

Är det Ryssland som vill visa sin styrka? "Vi finns, så här kan vi göra mot er, akta er". Är det Säpo:s utpekande av Rysslands spionage och it-påverkan som Putin nu vill hämnas.
Slutsats: Vem det än är, vad syftet än är, vad man än vill åstadkomma, ändra ingenting i vårt sätt att leva och öppet förmedla information. Men stärk Myndigheten för samhällsberedskap, Säpo och den politiska bevakningen.

 Men ändra ingenting i vår kritik mot Rysslands annektering av KRIM och behåll sanktionerna mot landet.
Att nu trappa ner kritiken mot Ryssland, Turkiet, Ungern eller andra länder som inte respekterar öppenhet och fria medier vore ju att göra precis som de vill. Fortsätt som vanligt, men ta upp frågorna internationellt.

Inga kommentarer: