söndag 27 mars 2016

Tankeväckande krönika av Peter Wolodarski i dag dn.se/söndagskrönikan  Han ser risker med militära insatser mot IS som möts med terrordåd varifrån insatserna kommer.
Men hans poäng är att bredda de militära insatserna internationellt så mycket att det inte går för IS att angripa alla de länder som ställer upp i gemensamma insatser för att stoppa IS terror och dödande. Det är inte några enskilda länder som ska ta de militära ansvaret utan många länder gemensamt.

Mitt svar på det blir naturligtvis FN som borde ta ett mycket bredare ansvar för att också militärt stoppa och försvåra IS terror.
W nämner inte FN men han kommer så  nära man kan med formuleringen att "kampen mot gruppen (IS) behöver bredast tänkbara internationella förankring. Ju fler som deltar, desto mindre blir risken för varje enskilt land". Klokt.

Du kan vinna enskilda slag men du kan aldrig vinna det slutgiltiga kriget mot IS med militära insatser.
De vill dö och komma till himlen. Fler ansluter sig bara om fler dör och visar vägen för ännu fler som vill visa samma sak. Därför måste kampen mot IS  breddas till förutom militära, polisiära, sociala och idémässiga insatser i skolor, på arbetsplatser, i civilsamhället i kyrkan. I det långa loppet är det här vi,stoppar att fler ungdomar från att gå med i IS. Viktigast är att få med sig den stora mängden "vanliga" muslimer mot den lilla skara terrorister och Jihadister som vill bli större.

100 procent förnybart elsystem och utan kärnkraft om 20 år. Bra artikel av energiminister Ibrahim Baylan, (S) och Lise Nordin, energipolitisk talesperson Mp) i  dn.se/debatt .
Och det riktigt bra är att man vill "använda den gamla regeringens energiöverenskommelse som grund för en ny.". Häng på där Alliansen med mer sol,bioenergi och att Centern driver på avvecklingen av kärnkraften.Inga kommentarer: