måndag 4 april 2016

I dag är hela nyhetsvärlden full av artiklar och info om skatteplanering med egna, statliga och medborgarnas pengar. Vi börjar med regeringen.
Och pengar ur biståndsbudgeten som gått till regeringens kampanj för att få en plats i FN:s säkerhetsråd. 27 ambassadörer har bjudits hit under rubriken klimatseminarium som handlat om att rösta för Sverige som ledamot i FN:s säkerhetsråd i juni i år. Inga handlingar är diarieförda  på UD i ärendet trots att det finns hundratals.
Inte är det det snyggt
och inte är det i linje med vad pengarna ska användas till, och inte är sista ordet sagt. Om det går bättre att få en plats i säherhetsrådet så kan det vara en pyrrhusseger. dn.se/nyheter.

Och inte är väl Nordeas hjälp till rika kunder att komma undan skatt genom brevlådeföretag så moraliskt högstående heller.
Det handlar om skatteflykt i stor skala kanske räknat i hundratals miljarder. Då är det inte bara Nordea utan sportfolk. företagare och politiker som finns i de 11.5 miljoner läckta dokument som avslöjats. Ett par miljarder har spårats till Rysslands president Putin och  honom närstående.Det ett sätt att med pengar gynna andra som i sin tur stödjer Putin politiskt. Inget nytt alls när det gäller Putin men storleken på brevlådeaffärerna är svindlande.

Vilken värld lever vi i? Eller har i den värld vi förtjänar? DN svarar själv på detta på ekonomisidan.
"I den uppkopplade världen blir det allt svårare att komma undan för den som leker brukspatron av den gamla stammen.".Inga kommentarer: