onsdag 27 april 2016

Oavsett Ja eller Nej till utträde i Storbritannien måste EU-ledarna tänka efter och göra ett omtag till mer samarbete och mindre EU-stat.
I annat fall kommer kritiken mot den växande Unionen både i antal stater och i makt att fortsätta öka och det kan sluta hur som helst. I dagens DN dn.se/världen skriver Lena Melin om växande EU-kritiska opinioner i andra länder än Storbritannien. Det är Danmark med Danskt folkeparti som vill följa Storbritannien; "följ britterna". Blir det Brexit skall en folkomröstning hållas också i Danmark om ja eller nej till fortsatt EU-medlemskap. Blir det "Stay" ska Danmark kräva samma undantag som Storbritannien där det viktigaste är att "an ever closer Union", en allt starkare" union nu inte gäller.

Frankrike med Nationella fronten vill folkomrösta om Ja eller Nej till fortsatt medlemskap. Ungern ska folkomrösta om ja eller nej till flyktingar, Nederländerna har 49 punkter om att ta tillbaka makt från EU.

Det tragiska är att EU-kritiken främst kommer från Nationalistiska, flyktingkritiska partier.

Regeringen  och Löfven drabbas hårdast av MP:s kris. Det är ju regeringskris det handlar om.
Det är kraftiga nedgångar för S i dagens DN/Ipsos mätning med minus 4.5 procent eller 24,4 procent, Det är hårt för ett parti som för 15-20 år sedan låg på 40-45 procent sedan evigheter tillbaka. Moderaterna ökar med 2,2 till 28,1 och är fler procent större än S.
I tre veckor till ska krisen spelas upp i media inför kongressen. Jobbigt, jobbigt.
Centern måste ta chansen och driva nej till sänkt effektskatt på kärnkraften och minskade utsläppsrätter av växthusgaser.


Inga kommentarer: