fredag 20 januari 2017

Anna Kinberg Batra, AKB, "sköt från höften och träffade sig själv i foten" säger dn.se/ledare  i dag. EN "träffande " beskrivning... hörde du skämtet.
Oväntat, kanske inte, men plötsligt och otroligt provocerande och utmanande för Allianskollegerna att få ett sms kvällen innan presskonferensen om utspelet. Det finns en förklaring till alltihop: Trycket inifrån moderaternas runt om i landet, mest Skåne och de sjunkande opinionssiffrorna, liksom den tredje faktorn att det gått för bra för Centern  med framgångarna för Annie Lööf.

Vad hade AKB väntat sig av utspelet?
 Att övriga Allianspartier skulle jubla, nej knappast. Hon vet Centerns inställning att inte samarbeta eller göra sig beroende av SD och detsamma gäller Liberalerna. Hon visst också att Kd och SD skulle jubla.
Som det ser ut nu verkar M-inriktningen vara att spräcka regeringen på en budget med de tre partierna och bilda en M-KD-SD regering ett år före valet...? Det kan bli svårt nog.Då kan vi få den cirkus som Annie talar om, med nyval och instabilitet i Sverige med en osäker omvärld med Trump, Putin, Erdogan, Mellanöstern.

Men AKB fortsätter att tala om Alliansen som regeringsbildare efter valet 2018, tror hon på det själv om hon fullföljer SD-samarbetet?
Hennes tal om Alliansen efter 2018 klingar falskt. Hon balanserar på en skör tråd där Alliansen kan spricka eller redan har spruckit och det är hennes ansvar. Och vilket parti vinner på detta? Någon? Vilken partiledare var mest glad i går? Någon?. Nej, AKB sköt från höften och nu har hon gjort sig illa i foten.

Inga kommentarer: