fredag 13 januari 2017

Nato- frågan och utrikespolitiken kan bli både världs-och internkonflikt för Trump.
Det kan man märka redan i utfrågningarna av kandidater i Trumps besättning. I gårdagens utfrågning av James Mattis som, kan bli Trumps försvarsminister,  framhöll han Natos betydelse och kritiserade Ryssland och Putin hårt. "Putin försöker krossa Nato", sa han. Det är ingen nyhet, men det är ett intressant uttalande i dagens situation med en ryss- och Putinvänlig tillträdande president och hans förmodade försvarsminister.

Trump har flaggat för att USA, inte automatiskt skall bistå Nato-länder militärt som utsätts för hot från Ryssland.
Det är i så fall en helt ny USA-strategi och den kan krocka med både världspolitiken och den inrikes relationen mellan USA-presidenten och försvarsministern. Överhuvudtaget verkar Trump vara bra på att skapa konflikter, åtminstone i ord. Tiden får utvisa om det också gäller handling.

Anders Ygeman har försvarat sin polischef länge, men nu verkar tålamodet tryta
och nu har han kallat polischefen Dan Eliasson till sig för att fråga vilka förslag han har för att förbättra polisens resultat. "Hur han ska vända utvecklingen".
Det allvarligaste med de usla polisresultaten tycker jag är risken att kriminella vänjer sig vid att "mindre allvarliga brott", aldrig kommer till utredning och ännu mindre till åtal och domstol. En mycket farlig utveckling, Ut med poliserna i lokalsamhället och visa att de finns,

Inga kommentarer: