söndag 29 januari 2017

Trump övertrumpar sig själv, men vad är det han vill folk ska tycka? Att han kan göra en massa saker men...
Att han är en doer som gör en massa saker men det spelar ingen roll vad det är han gör. Gränser stängs, murar bygg, handelsavtal stoppas eller görs om, nya oljeledningar, nya kolgruvor, deportering av papperslösa, stoppad sjukvårdsreform. Det blir strandsatta passagerare, stopp på flytplatserna, familjer som spricker itu, Och mitt i allt detta ringer han Putin, Merkel och Hollande och talar om hur duktig han är.Vad blir nästa?

Merkel är stabiliteten i EUropa i dag. Populism och nationalism ekar över världen, men Merkel står stabilt. Men vad vill Tyskland?
Det går inte att komma ifrån att man ställer den frågan med viss skräck. Det har hänt förut i en orolig värld i början på förra seklet och under 1930-talet att Tyskland har kommit som en "räddare" och det är lite samma läge nu, med Trump, Putin, Erdogan, Orban, Xi, Polen...Verkar som att alla väntar på att något ska hända mellan Trump och Putin, ett gemensamt krig mot IS...?

Leif Levin, min "gamle" professor i statskunskap skriver om att taktiskt lurpassande och regeringsdiskussioner har tagit över i politiken i Sverige och skapat misstro.
Han har naturligtvis rätt och det skapar misstro mot politiken och politiker. Reinfeldt lyfts fram igen när han tillsatte flera arbetsgrupper som jobbade fram idéer till konkreta förslag om hur Sverige skulle driva arbetslinjen.
Nu kom ett sådant förslag från M i går om att skrota arbetsförmedlingen och satsa på nya sätt att skapa jobb, men det lades mest fram för att tysta debatten om det minskade förtroende för Anna KB.  


Inga kommentarer: