onsdag 18 januari 2017

Brexit is Brexit. Klara besked från Theresa May om utträdet från EU och instämmande och berömmande kommentarer från många håll i världen.
Inga halvmesyrer. Inga mellanting. Inga hälften, hälften, Inget Norgeavtal. Ett fullständigt utträde ur EU är förslaget från Storbritanniens premiärminister. Jag är faktiskt imponerad över hennes tydlighet och presentation. Storbritannien är starkt, vill hon tala om. EU behöver Storbritannien lika mycket som Storbritannien behöver EU. Så ett litet hot "Behandla oss väl-annars kan det gå illa för er." Men samtidigt. Storbritannien vill fortsätta vara god vän och granne med EU.

Om inte EU djävlas med Storbr kommer inte Storbri att djävlas med EU. Men gör man det så kan vi svara.
Det var också tydligt. Jag vill inte att detta ska vara slutet på EU, som nu många talar om. Det vill vi inte och det ligger inte i Strorbritanniens intrese. Svaret på ett halvårs tystnad om vad Nejet till EU betyder var "en hård Brexit", men relationerna ska upprätthållas och vara goda. Viktigast kanske var att ha koll på migrationen till Storbr. Vi behöver migranter men det blev för många.
Tullunionen upphör och nu ska det förhandlas om ett frihandelsavtal med EU och flera sådana med resten av världen, där Trump och USA ligger närmast och är viktigast.

Problem: Tiden, kommer två år att räcka till? Allt klart 2019.  I Skottland röstade 62 procent för att stanna i EU och..
Ja Storbritannien kan falla sönder.Skottland kan folkomrösta igen om att lämna Storbritannien och bli självständigt. Skottlands försteminister Nicola Sturgeon varnar för en ny folkomröstning om detta,

Min förhoppning är att den goda anda som Theresa May visar ska uppskattas i EU och att det ska leda till en uppgörelse som båda parter accepterar och kanske gillar. EU har mest att lära. Bygg inte EU mot himlen.


Inga kommentarer: