torsdag 5 januari 2017

Det var dåliga betyg från svenska folket i DN/Ipsos mätning dn.se/nyheter om vad svenskarna tycker om försvaret.
Två av tre har lågt förtroende för Sveriges försvarsförmåga och 4 av tio anser att Ryssland är ett hot mot Sveriges säkerhet. Nu ökar också kravet enligt mätningen på mer resurser till försvaret, där 55 procent nu anser det. Det är en ökning från 45 procent bara för fyra år sedan. Svaret är nog Ryssland där 4 av tio anser att Ryssland är ett hot mot Sveriges säkerhet.

Endast tio procent känner förtroende för försvaret.
Det måste nog anses vara en usel siffra oavsett regering. Nato-motståndet har minskat men fortfarande anser en majoritet att vi ska stå utanför. Endast tre av tio tror att ett Nato-medlemskap skulle förbättra säkerheten. Det är en intressant siffra. Det är alltså andra satsningar svenskarna anser behövs och då handlar det om att stärka det egna försvaret och att bygga ut samarbetet med andra länder i Norden och internationellt.

Det är sannolikt en av anledningarna till att SD har gått framåt i Aftonbladets INIZIO  i går 
Den visar att Sverige demokraterna nu får 22 procent av svenskarna för sin inställning till försvaret. Det är en ökning med 14 procent sedan 2014 och är en högre siffra än vardera av M, L och S får. Det säger en hel del om både försvaret och SD:s breddning som parti till andra frågor än invandring och flyktingar. Skrämmande säger Lena Mellin i AB.

Mycket allvarligt säger jag från Hemmesta. Här måste både majoritet och opposition  visa att det prat som nu hörs blir verklighet. Jag ser det som den kanske viktigaste frågan för att minska SD:s inflytande.

Inga kommentarer: