söndag 8 januari 2017

Nu fylls hela Sverige av försvars- och säkerhetspolitik med Folk och Försvar i Sälen och DN och andra media med flera sidor om försvarsfrågan.
Det är också internationellt med Trump och Putin, Syrien, Irak, Afghanistan och  Turkiets eviga krig mot kurderna.
Statsminister Stefan Löfven har en helsida på dn.se/debatt i dag om regeringens säkerhetsstrategi med åtta punkter om militärt hot, cybersäkerhet,terrorism, klimatförändringar mm. Han anser det vara möjligt att få enighet om detta i riksdagen, och det borde det vara, Löfven är ju en samarbetspolitiker. Tyckte han glömde civilsamhället i artikeln och återinförd värnplikt, men det kommer nog.

Alla partier utom V och Sd, bjuds nu in till nya försvarförhandlingar, trots att det  var så sent som 2015 som den senaste försvarsuppgörelsen togs.
Buden handlar mycket om pengar där man bjuder över varandra, nu senast moderaterna som talar om 28 nya miljarder.  Sverige behöver avsätta 2 procent av BNP till försvaret hörs från allt fler håll, ungefär en fördubbling från i dag. Bra att Löfven och andra vill öka samarbetet i Norden och Baltikum. Satsa på svensk upprustning, samarbeta med grannländer och andra, den militära alliansfriheten blir en styrka. Driv på för en Nordisk kärnvapenfri zon. Det är rätt inriktning som också sätter Nato-frågan i skuggan..

Och Sverige som ordförande i FN:s säkerhetsråd arbetar nu för bättre relationer mellan länderna i rådet för att kunna lösa världsproblemen.
Det lilla vi känner Olof Skoog, verkar han vara en aktiv, erfaren och drivande FN-ambassadör. Sverige på världskartan. Fred, säkerhet,samarbete.


Inga kommentarer: