onsdag 11 januari 2017

Bra att FN och den nye generalsekreteraren A Guterres prioriterar förebyggande arbete innan konflikter bryter ut.
Där finns mycket att göra som kan förhindra konflikter och krig och Sverige med Margot Wallström som ordförande i säkerhetsrådet backade upp strategin. Bra också att samverkan mellan generalsekreteraren och säkerhetsrådet stärks.

Men EU-parlamentarikern Kd:s Lars Adaktusson, är inte nöjd med Sveriges utrikespolitik. Den rödgröna regeringen kan inte skilja  mellan demokrati och diktatur, skriver han dn.se/debatt.
Han tar erkännandet av Palestina som exempel. Det borde inte skett menar han. Jo, det borde det visst om man ska komma någon vart med fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina. Regeringen uppvaktade också flera diktaturer för att få stöd för Sverige i säkerhetsrådet. Sådana medlemmar finns i säkerhetsrådet. Skulle inte Sverige prata med dem?  Vilken värld lever A ?.Hårdare kritik mot IS, säger Adaktusson. Det går väl knappast en dag utan sådan kritik och utan insatser mot IS från Sverige, EU och FN.
Nej, det handlar nog mera om att försöka få några fler promille till Kd, men det får man inte med den här artikeln.

Trumps beundran för Putin och  och hans allmänna osäkerhet i utrikes- och försvarspolitiken kommer att stärka EU, vilket framgår av intervjun med Merkel i dag i dn.se/världen.
Det är bra att EUropa står upp mot Putins övergrepp i EUropa, Krim,Östra Ukraina, men Trump provocerar hela EU att blir mer av en "försvarsunion".


Inga kommentarer: