torsdag 2 mars 2017

En mer sansad Trump vill öka det usla förtroendet hos amerikanska folket och tonar ner högtrycket i språket men behåller innehållet.
Det var verkligen annorlunda jämfört med valtalen och talen efter segern. Han talade om samarbete mellan demokraterna och republikanerna och en folklig och politisk enighet. Han följde manus så talskrivarna kan vara nöjda. Innehållet om storsatsningar på infrastruktur, försvar och avregleringar är desamma men mjukare. Men några detaljer om pengar fick vi inte höra talas om. Men klimat, miljö och u-hjälp ska skäras ner. Inte bra, tvärtom uselt.

Och de ca 600 milj dollar som Trump skrotar på sitt frysta bistånd till familjplanering och aborthjälp i fattiga länder ersätts delvis av den svenska regeringen. 
Populistiskt, nej snabbt och bra reagerat, tycker jag.

Vad vill Juncker. Jag vet vad han vill, men han försöker få det till en demokratisk process.
Bra ändå att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill ha en  "bred debatt om EU:s framtid", även om vi inte ska vänta oss för mycket. Det är aldrig bra när ledningen och makten talar om vilken debatt de vill ha. Det brukar alltid vara en liten skendemokratisk omväg till något man redan bestämt sig för. Och Juncker är federalist, en stark sådan. Bland de fem alternativ han presenterar är det säkert nummer fem han vill ha själv att EU blir mer av EU-stat, eller en mer sammansvetsad Union, som låter lite ofarligare.

Mer samarbete - mindre Union är min linje. Alla behöver heller inte vara med i allt, men det får inte leda till en försvarsunion för några.

Inga kommentarer: