onsdag 16 augusti 2017

Utvisningarna till Afghanistan bör pausas. Asylansökan ska bedömas från tidpunkten när den lämnades in, inte som nu när beslutet tas. 
Det är då det blir en fördröjning som kan handla om flera år för den sökande. Har man då,när beslut fattas fyllt 18 år är man myndig och kan utvisas. Det är inte myndighetens behandlingstider som ska avgöra vilket beslut en asylsökande får. Det är naturligtvis när ansökan kommer in som tidpunkten ska räknas ifrån.

Jag tog upp detta på FB i dag och fick ett svar av Annie enligt ovan på bara några minuter. Verkligen hedervärt, inte att det var för att jag frågade förstås...utan i sak.

Den afghanska regeringen har vädjat till europeiska länder att inte utvisa folk som fått avslag på sina ansökningar på grund av osäkerheten i landet. Stora attentat har inträffat i huvudstaden Kabul och  Talibanerna vinner nu terräng igen. En miljon Afghaner har fördrivits från Pakistan och Iran tillbaka till Afgh.Osäkerheten, hoten och riskerna är för stora Efter en pausering av tvångsutvisningar måste en ordentlig genomgång av hela frågan och säkerhetsläget göras.

Alliansens jobbförslag är i stort bra. Regeringen och LO ställer ju i sak upp på samma linje. 
Det är inget "unikt angrepp på den svenska modellen" som Mikael Damberg säger. Det är inte en lag mot sänkta löner. Det är en lag som bygger på att man får 70 av  kollektivtalsförhandlade lönen mot att 30 procent av arbetstiden går till att lära sig jobbet på jobbet.

Regeringen bör ta ett prat med LO och lägga fram samma förslag och skriva in att det inte förändrar den svenska modelöen.




Inga kommentarer: