söndag 6 juni 2010


Söndag den 6 juni 2010
BP och Carl-Henric Svanberg har tappat allt förtroende
Det är obegripligt för mig att inte BP mer tagit sitt ansvar för oljekatastrofen som de själva är ansvarig för. Ännu mer obegripligt är att inte BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg ställt upp och svarat och ansvarat för hur krisen skall lösas. Nu kommer krav på Svenbergs avgång och det är en förtroendefråga. Bra att kraven ställs på de stora multinationella bolagen. Svanberg har bara vid ett enda tillfälle kommenterat oljekatastrofen och i övrigt varit tyst. Det håller inte.
Inga svar på frågor, inga känslor, ingen empati och medkänsla för dem som drabbas av en global miljökatatastrof. Vi behöver mer ansvariga ledare.

Katastrofen påskyndar en fossilfri värld
Det är den slutsats man kan dra. Klimatdebatten och kraven på fossilfria energi- och drivmedel påskyndar att frigöra oss från oljeberoendet. President Obama har infört ett tillfälligt förbud mot all djuphavsborrning och det kommer att öka trycket på att sluta borra efter olja.

Nationaldagen allt mer populär
Det är naturligtvis positivt att nationaldagen, den gamla svenska flaggans dag, blir alltmer populär. Roligaste bilderna att se i media är utlandsfödda och nyblivna "svenskar" som firar nationaldagen i sitt nya land. Det minskar motståndet mot invandring och flyktingar och stärker samhörigheten mellan olika länder, folkgrupper, kulturer och människor.

Nationaldagen i Värmdö
Nationaldagsfirandet har blivit en folkfest också i Värmdö som sedan 2005 firar nationaldagen med en gemensam manifestation med företrädare för föreningslivet, partierna och "vanliga" Värmdöbor. Det är trevligt, lite högtidligt med utdelningen av kulturpriser och Årets Värmdöbo liksom talet av kommunstyrelsens ordförande Per Naess som också hälsade nyblivna utlandsfödda värmdöbor välkommen. Synd bara att mottagningen för dessa i Runda huset inte blev av i år. Det var ett misstag som jag hoppas rättas till nästa år.
Illa också att inte Värmdöcentern var bättre representerad i nationaldagståget. Det måste vi också rätta till nästa år.

För övrigt var det synd att Robin Söderling förlorade finalen mot Rafael Nadal i Franska öppna tennismästerskapen, men han har ändå gjort en fantastiskt bra turnering. Undrar hur många bollar man skulle få...? något dubbelfel kanske...

Inga kommentarer: