måndag 21 juni 2010

Polen mot en andra omgång i presidentvalet
Jag har arbetat en del med och i Polen. Håkan Larsson, fd riksdagsledamot och snart nyvald från Jämtland, är nog den centerpartist som har bäst kontakter med Polen. Jag fick mina genom honom. Under min tid i EU-parlamantet träffade vi ledarna för den polska bonderörelsen vid flera tillfällen.
Det blev som förutspåtts i presidentvalet. Polen går till en andra omgång. Regeringspartiets kandidat Borislaw Komorowski (BK) fick flest röster, men inte femtio procent. Tvåa kom Jaroslaw Kaczynski (JK), bror till den omkomne förre presidenten Lech Kaczinsky. BK är liberalkonservativ och JK är EU-kritiker med stort stöd bland breda lager i Polen. Viktigast är att det spirande samförståndet med Ryssland och Tyskland fullföljs oavsett segrare.

Vattenfall miljadsatsar på mer brunkol
Ja, det står att läsa som huvudrubrik på dagens Nyheter i dag www.dn.se. Det blir indirekt ett slag i ansiktet på Centerpartiet och Maud Olofsson som inte underlättar vår redan branta uppförsbacke med kärnkraften. 13 mdr skall satsas på att öppna ett dagbrott med brunkol i Boxber i östra Tyskland, som kommer att öka CO2 utsläppen med 4.5 milj ton per år. Det håller inte. Skall vi bita oss fast i både kärnkraft och brunkol...då?

Alliansens skolpolitik handlar om kunskap - men se upp med disciplin - Jan
Det är ingen tvekan, Alliansens skolpolitik handlar om kunskap och kvalitet. Det är en bra artikel som Magareta Pålsson ( m ) skriver i dag i Svd www.svd.se. Oppositionen har ingen skolpolitik, utan tre. Alliansen vill inför betyg från klass 6. Det är bra och det vill de flesta elever. Tidig uppföljning av kunskap hjälper mest de svaga eleverna. V och mp vill helst avskaffa betygen. V vill också förbjuda läxor. Friskolor och valfrihet svävar i fara med oppositionen. Men och se upp med disciplin - Jan.Inga kommentarer: