tisdag 15 juni 2010

Forsmark: Greenpeace visar kärnkraftens säkerhetskollaps
Greenpeace aktion i går mot kärnkraftverketet i Forsmark visar kärnsäkerhetens totala kollaps.
Hur kan ett 50-tal aktivister ta sig igenom spärrarna och upp på taket på reaktorbyggnaden utan att stoppas? Tänk om det hade varit en beväpnat terrorgrupp....? Och Forsmarks ägare Vattenfall har inget att säga om saken. Man håller käften och hoppas få tjäna nya pengar... på kol och kärnkraft. Bra uttalande av Andreas "..något mycket allvarligt", ja verkligen.

Staten kan ändå få betala kärnkraften -trots stopp för statliga subventioner
Det skriver energiprofessorn från Greenwich Business School, Stephen Thomas på Brännpunkt i Svd, www.svd.se i dag.
Eftersom det är långa ledtider för att bygga ett kärnkkraftverk, 8-10 år, så kan ett bolag ända fram till beställning hoppa av ett projekt. Då regeringen räknat med den nya reaktorn som en del i energiförsörjningen blir det i princip omöjligt föf regeringen att inte skjuta till pengar. En policy som förbjuder statlig subventionering kan också enkelt överges av en ny regering. Pengastopp är alltså ingen säker metod att stoppa kärnkraften.

Centern bör kräva att kärnkraftsbeslutet skjuts fram
Centerpartiet bör kräva att kärnkraftsbeslutet skjuts framåt till efter valet. Sverige behöver en blocköverskridande uppgörelse om kärnkraften och energin. Svenska folket måste få veta att ett beslut blir hållbart och centern måste återvinna sina väljare i en fråga som tilhör vår grundideologi.

Bra beslut om Grantomta i går - oppositionen lämnade walk-over
I går beslöt kommunstyrelsen att anta alternativ tre av tre presenterade förslag från olika anbudsgivare att bygga gymnastik - och idrottshallen i Grantomta. Tre arkitekter och två företrädare för Skönhetsrådet hade förordat alternativ 3. Alla förslag visades i modell och på mötet deltog också representanter för Grantomta Montesorri, Vägförening, föräldrar och närboende.
S,v, mp såg först ut att ställa upp på förslaget. Efte ajournering sa man plötsligt ingenting, hade inget eget alternativ och ville inte heller delta i beslutet. Oppositionen lämnade walk-over.

För övrigt skall jag nu presentera centerns förslag till en tvärbana med båt från norr till söder i skärgården, en efterlängtad förbindelse för både skärgårdsbor, arbetspendlare och båtluffare.

Inga kommentarer: