lördag 12 juni 2010

Oljan: en människokatastrof
Det är en naturkatastrof det som nu sker med oljeläckan utanför Mexikanska golfen. Men det är ingen naturkatastof orsakad av naturen utan av människan - en människokatastrof. Kan någon föreställa sig 40 000 fat olja ut i havet per dygn. Nu täcker oljan ett område som hela Östersjön. Fantasin sviker...
Nu kallar Obama till sig BP:s ordförande Carl-Henrik Svanberg. Visst, BP måste betala stora skadestånd, men naturen då, hus stora skadestånd är det...?Finns det inget hårdare ord än katastrof...?

Och hur stora är riskerna i Sverige?
Vi har ingen oljaborrning. Då kan det inte inträffa i Sverige. Men det kan inträffa utanför Norges kust och då är det bara några mil till västkusten och Öresund och Östersjön och...Och i Östersjön borras det också av ryssarna - utanför Kaliningrad bara 25 mil från Sverige.
FN, Världsnaturfonden, USA, EU måste ta tag i frågan. Det berör oss alla.

Belgien spricker
Ingen sensation kanske om man har rest upp och ner och fram och tillbaka i Belgien några år. Snarast förvånande att det hållit så länge. Ända sedan 1830 då Flandern och Vallonien, framländare och fransmän, nederländska och franska slogs ihop till ett land.
På söndag är det val i Belgien efter tre års regeringskris kring frågan om mer självstyre till regionera, Flandern och Vallonien. Det flamländska självständighetspartiet N-VA som vill ha ett fritt och självständigt Flandern är störst bland de flamländska väljarna.

Jag är Vallon
eller min mammas släkt är valloner, invandrade till bergbruk på 1600-talet. Min morfar hette Gutke i efternamn, det var svenska för franska Guichet.
Belgien skall vara ordförandeland i EU från den 1.7. Finns Belgien kvar?

Grattis Lasse Bryntesson på halvhundradagen
I går hade Lars Bryntesson öppet hus på Ösbyskolan. Jag och Värmdöcentern hörde till de många gratulanderna. Så här skaldade Hemmestahasse om Fruvikslasse:
Lasse Bryntesson har fyllt en massa år (Inbelupet glase står..)
Massa år
Dom har redan hunnit sätta sina spår
Sina spår
Opp´sitionsrådet från Fruvik
Våran mästare i prat
Han är bra fast han är socialdemokrat

50 år tror jag visst att han va´(14 år tror jag visst att jag var)
Liten sosse så munter och så gla´
Sitter ofta med flickan intill
och gör alltid som Annika vill
Tra-la-la-la, tra-la-la-la
så sjunger Lasses gäster//

Grattis Lasse

Inga kommentarer: