onsdag 2 juni 2010

Israels brott mot folkrätten
Över alla gränser, länder, partier kommer kritiken mot Israel. I dagens Dn www.dn.se skriver Piere Schori, bland annat fd FN-ambassadör, att Israels militära anfall visar hur landet utökar sin rättslösa våldsanvändning utanför sitt eget territorium. Världen måste nu reagera med kraftfulla åtgärder mot den folkrättsstidiga israeliska politiken. Självklart, men då måste också USA trycka på hårdare.

Carl Bildt skärper tonen
Min kritik mot Carl Bildts "oacceptabelt" i gårdagens blogg var kanske lite onyanserad. Såg senare i eftermiddagsmedia betydligt tuffare uttalanden från utrikesministern och läser i dag
att Israel "har målat in sig i ett hörn" och att en ordentlig "granskning" av EU och FN nu skall ske. Viktigast är kanske att Bildt anvisar vägar att lösa konflikten genom regleringar hur hjälpsändningar skall kunna ske till Gaza.

Bred blocköverskridande uppgörelse om Nya Karolinska - resultatpolitik
Det visar på klokhet och gemensam vilja den uppgörelse som nu skett mellan gruppledarna och blocken i landstinget om bygget av Nya Karolinska sjukhuset. Uppgörelsen gäller finansieringen som nu kan bli några miljarder billigare men också riskera en viss försening. Catharina Elmsäter-Svärd och Ilja Batljan har båda fått ge och ta. En god politisk uppgörelse för skattebetalarna och medborgarna.

Värmdös skolor förbättrar resultaten
I går presenterade SKL på Vårdcentralen i Gustavsberg siffror och statistik om betyg och resultat i Värmdös skolor. Det var ganska dåligt ställt i början av 2000-talet men resultaten i både grundskolan och gymnasiet har förbättrats från 2006 och framåt. En glädjande siffra var också att avhoppen från yrkesförberedande linjer ofta skett därför att eleven fått jobb. Ungdomsarbetslösheten i Värmdö är under två procent, en av de lägsta i regionen.

För övrigt gläds jag åt Robin Söderlings seger över Federer i kvartsfinalen i Franska öppna.. r och just nu är jag på ingång till överförmyndarkonferensen i Luleå...

Inga kommentarer: