måndag 14 juni 2010

Monarki eller republik? Inte rätt fråga att lägga kraft på?
Jag minns en gång när Lars Ohly och jag diskuterade konstitutionella frågor i Nej till EU inför folkomröstningen. Jag frågade honom varför inte vpk - vänsterpartiet kommunisterna, hårdare drav frågan om republik. Lasse var då partisekreterare. "Nej, varken Gudrun eller jag tycker det är någon stor praktisk fråga att driva. Den är viktig ideologiskt, men att vända upp och ner på statsskicket till republik är inte en sådan fråga vi vill lägga kraft på", blev svaret.
Det är ungefär så jag ser frågan också. Naturligtvis odemokratiskt att acceptera ärvda ämbeten, men som politisk fråga? - satsa mer på välfärden i stället.

Bra med Allians plus mp regering - men då får centern verkligen se upp
Moderaternas partisekreterare Per Schlingman vill ha in mp i regeringen i ett läge där Alliansen blir störst men inte får egen majoritet, som i SIFO:n i går Se www.dn.se
Det vore ett drömläge inför Mexico konferensen om klimatet i december och bör kunna stoppa Förbifart Stockholm och bli en ordentlig satsning på spårtrafik som tvärbanan, spårbilar och nej till kärnkraft. Men då får vi se upp i centern om vi inte skall bli uppätna. Börja med att föreslå att "kärnkraften" i energiuppgörelsen skjuts på framtiden.

Reinfeldt förnyar igen
Det måste man säga om man läser DN intervjun i dag. Han vill inte kalla sig konservativ. "Det handlar snarare om att ta med det värdefulla och förstå att utveckla det med sin tid." Det kunde jag sagt också...ha. Det är en bra ideologisk hållning som bär långt. Han kritiserar finansbolag och banker för att göra vinster när det går bra och låta skattebetalarna betala nära det går dåligt. Han avill satsa mer på välfärden, gärna mer än oppositionen, på vård, omsorg, förskola, skola, äldre.
Men han har en underlig inställning till arbetslivet där han vill att befolkningen skall anpassa sig till framtidens med komplexa arbetsliv. Det är tvärtom, Reinfeldt.

Värmdö får spårbilsutställning
Det är bara att gratulera kommunstyrelsen som enhälligt ställde sig bakom förslaget att få hit KOMPASS och Banverkets spårbilsutställning i början av september. Det har jag jobbat för och är glad för. Det blir också utmärkta tillfällen att hålla seminarier och andra aktiviteter kring trafikfrågor i Värmdö.

För övrigt var det massor med mygg ute i löparspåret i morse runt kvarnbacken i Hemmesta.
Regn, vått, varmt - blir kläckning.

Inga kommentarer: