tisdag 29 juni 2010

Mellan sol och bad i Kastmyraträsk på Värmdölandet.
Hemkommen i natt från Villa Schabraket och Bohus-Malmön tar solen över igen och det blir bad i Kastmyraträsk. En av många små sjöar på Värmdölandet som väldigt få känner till. Träsk, nej så heter många insjöar på Värmdö, men där finns klippor, skog, vass och lomfamiljen simmar iväg med sina ungar när de ser mig i vattnet...Kommer han nu igen?

Centern ökar ....i Finland
Mari Kiviniemi är nu både partiledare för centern och statsminister i Finland. Hon åkte till Sverige och statsminister Fredrik Reinfeldt på sin första utrikesresa. Det gjorde inte Göran Persson på sin tid....åkte till Finland menar jag.
Hon börjar med att ta avstånd ifrån att svenskundervisningen skall bli frivillig i Finland. Det vore dumt, säger hon. Bra. Det stärker våra band.

Vi kan lära mycket av Finland
te.x deras valsystem med direkta personval. Här kan ingen partiledning flytta ner någon oönskad kandidat som i Sverige....eller t.o.m flytta bort helt från listan....
Finland har också ett mycket rörligare system för samarbete. Ingen blockpolitik. Olika koalitioner vid olika tidpunkter. Också bra. Finländska centerpartiet har också flera vice ordförande. Det borde vi ha i Sveirge också som vi hade tidigare. Då kanske också centern ökar i Sverige.

Afghanistan blir en valfråga.
Ta hem stidstrupperna från Afghanistan. Det är självklart att om USA, Nato med Sverige, Norge m fl ökaar sina insatser så gör talibanerna det också. Lars Ohly har rätt. Genomför en planerad reträtt och byt ut krigspengarna mot civila insatser.

...och slopa inte vännplikten i Sverige
Det skriver flera tunga samhällsföreträdare med bland andra min gamle kurator på Norrlands nation Stig Strömholm i spetsen. Dumt och oöverlagt. Idén om en allmän "samhällsplikt" för både mån och kvinnor är bra.

...Och Cecilia, riv upp datalagringsdirektivet
Över hundra europeiska organisationer kräver att datalagringsdirektivet som drevs igenom i EU 2006 skall rivas upp. Gör det. Vi ska ha ett öppet samhälle och inte registreras om vi ringer, skriver sms eller skickar mail till varandra.

För övrigt lyser solen, fåglarna kvittrar och här är den sköna sommar som jag har lovat dig..

Inga kommentarer: