onsdag 9 juni 2010

Centern har en svår uppförsbacke i kärnkraften
Det är ingen tvekan om att centerpartiet har en kraftig uppförsbacke i kärnkraftsfrågan. På nationaldagen genomfördes en demonstration utanför riksdagshuset av Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen mer eller mindre grundat av centerpartister i mitten av 1970-talet,där jag var v ordf i sex år. Jag blir mycket illa berörd när jag hör de gamla och nya kärnkraftmotståndarnas beskrivning av centern. Men jag förstår och det hörs samma tongångar bland "gamla" kärnkraftsmotståndare i centern...

Jag har stor respekt
både för Sven Bergströms parlamentariska fingerfärdighet med framskjutet beslut, inga statliga subventioner och utökat skadeståndsansvar för kärnkraftebolagen och Solveig Ternströms och Eva Selins raka nej.
Kärnkraften är den fråga som hänger tyngst över våra 4,8 procent...

Arbete från dag ett för asylsökande -bra besked
Ett mycket bra besked från migrationsminister Tobias Billström på dagens DN Debatt, http://www.dn.se/. Har man varit utomlands några år så vet man hur otroligt viktigt det är att snabbt komma in i en vardag där landets språk talas. Billströms uttalande säger allt: "Det är på arbetsplatsen, i relationerna med arbetskamraterna och runt fikabordet som förutsättningarna är bäst att lära sig svenska". Mer sådant. Det är praktisk politik med känsla, empati och omtanke.

Maria Wetterstrand - grön, liberal, decentralist
Ja, så kan man sammanfatta intervjun med Maria W i DN i dag. Hon vill ha mindre stat och hon tycker att s och v är "förändringsobenägna" med deras krav på ökad centralisering och detaljstyrning. Här har Mp en viktig ideoloigisk roll, säger hon och tillägger: "Vi är mer på centerns linje när det gäller decentralisering". Ska vi centerpartister vara glada eller ledsna. Det borde ju vara självklart men man får väl vara glad när det ändå sägs...

Värmdö: Bygg förskolan i Charlottendal
Alliansen på Värmdö har länge lovat att bygga förskolan i Charlottendal. För två år sedan var nästan, nästan spaden i jorden men det stoppades i kommunfullmäktige. Nu måste vi snabbt ta fram ett underlag, gärna med ett paviljonalternativ som kan flyttas efter behov.
Men vi måste vara tydliga med vilka konsekvenser det får för nedläggning av förskoleplatser på andra ställen.

För övrigt skall jag nu in till staden och diskutera Spårbilsprojektet Pilot med företrädare för regeringen och trafikverket.. och som sagt spårbilsutställnigen kommer till Värmdö 1-5 september.

Inga kommentarer: