tisdag 12 oktober 2010

Borgs suveräna presentation...
Det är bara roligt att se en sådan suverän presentation som Anders Borg nyss gjort om budgeten för 2011. Kunnigt, tydligt, säkert men ändå med många försiktiga brasklappar som de ekonomiska problemen på Irland, i Spanien och underskotten i USA. Jobb, lärling, utbildning är den tyngsta delen. Där räknar jag in norrlandsstödet och höjda bidrag med 3 mdr till kommuner och landsting. Vallöftet om sänkt skatt för pensionärer infrias.
Längre fram under mandatperioden planeras ett femte jobbskatteavdrag, halverad moms på restauranger och minkad arbetslöshet i invandrarområden genom sk nystartszoner. Tydligt utlagd räls.

Men jobben helt avgörande
Med en arbetslöshet på 8,4 procent, visserligen lägre än tidigare prognoser, visserligen på nedgående och visserligen med en prognos på 250 000 nya jobb under mandatperioden är det just jobben och minskad arbetslöshet som är uppgiften. I det sammanhanget är allt annat marginellt. Klarar man det blir det en tredje valseger på rad 2014...Men då behövs mer av insatser för hur jobb skall skapas; innovationer, uppfinningar, patent, nya marknader, ny teknik, som spårbilar, miljö-och klimatinsatser...

Björklund får nya stjärnor i himlen
Nu gäller det den nya läroplanen för grundskolan. Begränsat antal mål, tydligare krav, mer enhetligthet och bättre möjligheter att följa upp med de nationella proven. Flumskolan från 1990-talets början blir kunskapsskola.
En fråga jag ställer; Var någonstans lär man sig om livet: samarbete, förenings- och samhällslivet, politiken, relationer, förtroende...Det är ju där kunskapen skalla användas och hur används den då på bästa sätt?

För övrigt gick det alldeles utmärkt att lägga Sara och Hanna i går. Tror att jag skulle bli en riktigt bra dagisfarfar om det fanns sådana...

1 kommentar:

Anonym sa...

Citat: "En fråga jag ställer; Var någonstans lär man sig om livet: samarbete, förenings- och samhällslivet, politiken, relationer, förtroende ..."

Dvs flumskolan.