fredag 1 oktober 2010

Talmansfrågan kan bli vägledande för mandatperioden
Lösningen av talmansfrågan kan bli vägledande för hur hela mandatperioden kan se ut i relation till Sd. Socialdemokraten Björn von Sydow, som jag känner som en hyvens socialdemokrat, med dämpad men tydlig profil sa nej till stödröster från Sd. Det skapade öppningen för en blockuppgörelse. Socialdemokraterna har alltså lämnat uppfattningen att det största partiet skall ha talmansposten och anslutit sig till Alliansens förslag med moderaten Per Westerberg, där det största blocket skall ha talmansposten.
Tillfällig s-reträtt eller inledningen på hur det kommer att se ut. Bra är det i alla fall för riksdagen och medborgarna.

Centern i länet - lokala framgångar blandat med farlig närhet till "utanförskap"
I går kväll hade vi en en första genomgång av valrörelsen i Stockholms län. Siw Sahlström och Danderyd har, som vanligt, gjort ett fantastiskt bra val med 10 mandat och drivit tillbaka moderaterna. Lidingö fick 16 procent och 8 mandat på den lokala "Tunnelfrågan". Norrtälje minskade ett mandat till 7. I övrigt var det int om framgångar. Vi i Värmdö hörde till undantagen som ökade med ett mandat.
I sex kommuner har centern bara 1 mandat och i tio kommuner två mandat. Det är farligt nära utslagning och är ändå mycket bättre än många landsortskommuner, särskilt i Norrland som backat 2-3 mandat på en svag glesbygds- och regionalpolitik från centern. Se upp.

Några slutsatser
-Landstingsvalet måste uppmärksammas mer. Vi behöll våra sex mandat och det var bra, men länet tappade flera duktiga landstingspolitiker som Tage Gripenstam och Raymond Svensson.
-Förtidsröstningen rapporterdes mycket hög i alla kommuner. Vi måste alltså vara ute tidigare, mycket tidigare.
-Personvalet drog upp, inte minst i Värmdö, särskilt när det handlade om
-lokala frågor, eller till och med lokal/lokala frågor, som bevarande av grönområden, exempelvis Storskogen i Värmdö
-samordningen av valen måste stärkas. Ett bra kommun- eller riksdagsresultat stärker också landstinget
Nu vidtar förandlingarna och i Värmdö är inriktningen fortsatt Allianssamarbete där 56 procent av väljarna röstat på Allianspartierna.

För övrigt åker jag nu in till styrelsemöte med Kompass och diskussioner om den framtida Pilotbanan och den stora spårbilskonferensen i San Jose i Californien i slutet av månaden...roligt

Inga kommentarer: